1. Jūlijs 2015 11:28
Jaunumi
No šodienas ir jauna kārtība saistībā ar maternitātes, slimības un paternitātes pabalstu piešķiršanu

No šodienas, 2015.gada 1.jūlija, pieprasot slimības vai maternitātes pabalstu, nebūs nepieciešams darba devēja apstiprinājums par darbinieka neierašanos darbā darbnespējas periodā. Proti, darba devējam nevajadzēs aizpildīt darba ņēmējam izsniegtās darbnespējas lapas B sadaļu „Darba devēja informācija".

Ņemot vērā, ka papīra formāta darbnespējas lapas pakāpeniski aizstās ar vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā sagatavotajām darbnespējas lapām, pieprasot pabalstu, cilvēkam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz tikai iesniegums. Tādējādi pabalstu viņš varēs pieprasīt arī elektroniski.

VSAA lēmumu par slimības vai maternitātes pabalsta piešķiršanu pieņems, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā sagatavoto darbnespējas lapu. Savukārt darba devējs informāciju par darbiniekiem izsniegtajām darbnespējas lapām saņems Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (VID EDS).

Līdz 2016.gada 1.janvārim plānots pārejas periods, kad izsniegs arī papīra formāta darbnespējas lapas. Šajā laikā, pieprasot pabalstu, darbnespējas lapas B, kas sagatavotas papīra formātā, izmantojot darbnespējas lapu veidlapas, kopā ar iesniegumu būs jāiesniedz jebkurā VSAA nodaļā. Turklāt šīs darbnespējas lapas darbiniekam būtu jāuzrāda arī darba devējam faktiski nostrādātā darba laika uzskaitei, jo VID EDS sistēmā būs pieejama tikai informācija par vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā sagatavotajām darbnespējas lapām.

Savukārt, pieprasot paternitātes pabalstu, bērna tēvam VSAA nebūs jāiesniedz darba devēja rakstisks apliecinājums par atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu. Proti, pieprasot paternitātes pabalstu, tēvam VSAA būs jāiesniedz tikai iesniegums, tādējādi pakalpojumu viņš varēs pieprasīt elektroniski, t.sk. vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot portāla piedāvātos autentifikācijas līdzekļus.

Iepriekšminēto paredz otrdien, 30.jūnijā, valdībā apstiprinātās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība un Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība.

Jāpiebilst, ka pēc VSAA statistikas datiem 2014.gadā (janvārī - decembrī) slimības pabalstu saņēma 161,6 tūkstoši, maternitātes pabalstu - 17,4 tūkstoši, paternitātes pabalstu - 9,7 tūkstoši, bet vecāku pabalstu - 12,5 tūkstoši cilvēku. 2014.gadā (janvārī - decembrī) slimības pabalstu sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību saņēma 3,2 tūkstoši cilvēki.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties