11. Marts 2015 13:27
Jaunumi
Plag.lv sistēma atklājusi plaģiātu valsts zinātniskajos darbos

Plaģiāta noteikšanas sistēmas Plag.lv izstrādātāju veiktā pētījuma rezultātā noskaidrojās, ka ne tikai studenti savos darbos izmanto kopētu saturu, bet grēko arī zinātnisko pētījumu autori, kuri izstrādā valsts pasūtītus darbus.

Veicot testēšanu, Plag.lv sistēmas izstrādātāji pārbaudīja zinātniskos pētījumus, metodoloģijas un citus dokumentus, kas izstrādāti pēc Latvijas valsts iestāžu pasūtījuma. Tika pārbaudīti visu ministriju, piecu dažādu aģentūru un valsts iestāžu zinātniskie dokumenti - kopā 45 dokumenti par pagājušo un aizpagājušo gadu.

Pārbaudes rezultāti bija šokējoši - 12 dokumentos tika atklāti vidēji 24% plaģiāta.

Sanāk, ka pasūtītāji vai nu piever acis uz faktu, ka viņiem piedāvā norakstītus darbus, vai arī vienkārši nenojauš, ka tik vērtīgos dokumentos var būt fragmenti no grāmatām, ziņu portālu rakstiem un pat studentu darbiem, turklāt bez teksta autorības norādīšanas.

Ņemot vērā, ka valsts pasūtījumi maksā lielu naudu, šāda autortiesību pārkāpšana var izraisīt nepatikšanas gan darbu autoriem, gan arī pasūtītājiem.

Plag.lv programmas pārstāvis Arturas Vinkevičus ir pārliecināts, ka plaģiāts ir ne tikai studentu dzīves problēma. Pabeidzot universitāti, studenti, kas ir pieraduši nesodīti kopēt, turpinās to darīt arī ikdienas dzīvē un darbā. Plaģiāts zinātniskos valsts darbos - tā ir viena no šīs sabiedrībai kaitīgās prakses sekām. Lai gan Plag.lv sistēmas pārstāvji aktīvi apspriež tās ieviešanu universitāšu administratīvajā līmenī, šobrīd liela daļa cīņas ar plaģiātu gulstas uz vienkāršu universitāšu un koledžu pasniedzēju pleciem, jo tieši viņi pēc savas iniciatīvas aktīvi pārbauda studentu darbus.

Šobrīd var teikt, ka cīņa ar plaģiātu akadēmiskos darbos tikai uzņem apgriezienus, jo bezmaksas sistēma Plag.lv Latvijā sāka darboties tikai šī gada sākumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties