8. Janvāris 2015 12:31
Jaunumi
Apdrošinātāji: mums nav jāuzņemas atbildība par normatīvo aktu neatbilstību ES prasībām

Satversmes tiesas (ST) 29.12.2014. spriedums lietā par Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.331 par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem normu atbilstību LR Satversmei un OCTA likumam var radīt būtiskus zaudējumus apdrošinātājiem, OCTA nozarei un valstij kopumā, ņemot vērā tā iespējamās dažādās interpretācijas un pieļaujot tulkošanu plašākā nozīmē. "Tieši apdrošinātāji ir kļuvuši par ST sprieduma ķīlniekiem, jo nolēmuma sekas var radīt gan zaudējumus apdrošinātājiem, gan arī nopietnas konsekvences dažādās nozarēs un neplānotus papildu izdevumus pat valsts budžetam," skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

LTAB organizētajā sanāksmē, kurā piedalījās visu OCTA apdrošinātāju pārstāvji, tika secināts, ka ST spriedums ir dažādi interpretējams. "ST pieņēmusi nolēmumu, kurš juristu skatījumā pieļauj dažādas interpretācijas un tulkošanas iespējas attiecībā uz tā piemērojamību, līdz ar ko nepieciešams prasīt skaidrojumu ST. Vai šis spriedums attiecināms tikai uz konkrētajām, spriedumā minētajām personām, vai papildus uz visām tiesvedības lietām. Apdrošinātāji pauž savu neapmierinātību par šādi formulētu nolēmumu un norāda, ka iespējama virkne tiesvedību, tai skaitā nav izslēgts, ka prasības no apdrošinātāju puses var tikt vērstas arī pret valsti saistībā ar tiesiskās paļāvības principa pārkāpumu," informē J.Stengrevics.

"Šis ST spriedums viennozīmīgi attiecas ne tikai uz CSNg cietušajiem un viņu interesēm, bet arī uz apdrošinātājiem un skar to īpašuma tiesības, kā arī materiālās un ekonomiskās intereses. Līdz ar to, ir ļoti svarīgi precīzi nodefinēt, attiecībā uz kādiem gadījumiem piemērojams konkrētais ST spriedums. " skaidro J.Stengrevics. "Apdrošināšanas sabiedrībām un OCTA nozarei nav jākļūst par situācijas ķīlniekiem un jāuzņemas atbildība par MK rīcību, pieņemot apstrīdētās normas, kas tiešā veidā var radīt milzīgus zaudējumus OCTA nozarei kopumā" ir pārliecināts LTAB valdes priekšsēdētājs, akcentējot, ka ST sprieduma secinājumu daļā norādīts, ka tieši MK ir pieņēmis apstrīdētās normas.

Vienlaikus jāatzīmē, ka apdrošinātāji jau savlaicīgi aktīvi iesaistījās normatīvo aktu sakārtošanā, tiklīdz tika saņemta informācija par Eiropas Savienības tiesas (EST) 24.10.2013. spriedumu, kas paredz, ka OCTA ietvaros nav nosakāms apdrošināšanas atlīdzības limits, kas ir mazāks kā Eiropas Savienības direktīvā OCTA jomā un OCTA likumā noteiktais kopējais apdrošinātāja atbildības limits par CSNg nodarītajiem zaudējumiem. "Rezultātā, pateicoties apdrošinātāju profesionālai un aktīvai iesaistei, vēl nesagaidot ST spriedumu, MK jau tika iesniegti un pieņemti noteikumi, kas atbilst EST izpratnei," informē J.Stengrevics.

Papildus vēršama uzmanība starptautiskajai praksei personai nodarīto nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanā, tā ir ļoti atšķirīga starp dažādām Eiropas Savienības valstīm, un to apmēri ļoti būtiski atšķiras, tomēr svarīgi, ka nemateriālo zaudējumu atlīdzības apmērs OCTA ietvaros atbilst katras valsts vispārējai tiesu praksei un ekonomiskai situācijai kopumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties