19. Decembris 2014 09:23
Jaunumi
Saeimas Juridiskajā birojā atlūgumu iesnieguši Pastars un Pleps
5
Jānis Pleps un Edgars Pastars
Foto: Boriss Koļesņikovs

Šonedēļ atlūgumus Saeimas Juridiskā biroja vadītājai Dinai Meisterei ir iesnieguši divi biroja darbinieki, konstitucionālo tiesību speciālisti Jānis Pleps un Edgars Pastars, vakar vēstīja Latvijas Radio.

Pleps ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītājs, savukārt Pastars agrāk ieņēma Valsts prezidenta padomnieka likumdošanas un juridiskajos jautājumos amatu.

Lai gan galvenie iemesli ir saistīti ar vēlmi kaut ko mainīt savā karjerā, viņi nenoliedz, ka lēmumu ietekmējusi arī vadības maiņa šī gada sākumā, kad no biroja uz Satversmes tiesu aizgāja Gunārs Kusiņš.

Pastars pēdējo mēnešu laikā publiski komentējis vairākas lietas, kas varētu būt netīkamas atsevišķiem ietekmīgiem politiķiem. Piemēram, par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu tiesas prāvu, arī par to, vai deputāts var nolikt mandātu pirms svinīgā solījuma došanas, kā rezultātā 12.Saeimas pirmajā sēdē tomēr bija spiests piedalīties Jānis Junkurs.

Pastars gan uzsver, ka viņa aiziešana nebūtu jāsaista ar kādu politisko ietekmēšanu. Arī Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, kuru aizgājušā Kusiņa vietā februārī amatā apstiprināja Solvitas Āboltiņas (S) vadītais 11.Saeimas Prezidijs, apgalvoja, ka nekādu spiedienu neesot izjutusi un arī nākotnē nekam tādam nepakļautos. Birojam galvenais esot neitralitāte un objektivitāte, un tā esot bijis arī emocijām bagātajā laikā uzreiz pēc vēlēšanām, Latvijas Radio apgalvoja Meistere.

Pleps un Pastars abi specializējušies tieši konstitucionālajās tiesībās, un jau tagad ir skaidrs, ka nākamgad Saeimas darba kārtībā būs vismaz vieni Satversmes grozījumi - par tautas vēlētu prezidentu. Tomēr Pleps neuzskata, ka viņu aiziešana birojam radīs lielas problēmas.

«Man šķiet, ka tas ir liels pārspīlējums. Juridiskais birojs bija pirms mūsu atnākšanas un būs arī pēc aiziešanas. Birojā strādā kolēģi, kuriem ir zināšanas un praktiskā darba pieredze, par spīti pavadītajām gadiem, pēc pieredzes esam vieni no jaunākajiem kolēģiem, nav šaubu, ka viņi spēs izdarīt visu,» norādīja Pleps.

Meistere gan godīgi atzina, ka viņai par to ir bažas. «Vēl neesmu aptvērusi. Viņi ir redzamākie cilvēki konstitucionālajās tiesībās vispār Latvijā, tas ir liels zaudējums Juridiskajam birojam,» atzina Meistere.

Formāli gan atlūgumi vēl nav pieņemti un notiek mēģinājumi abus pierunāt palikt, kuros varētu iesaistīties arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece . Tomēr pašlaik Pastara un Plepa palikšanas Saeimā šķiet maz ticama.

 
 
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
19. Decembris 2014 / 13:53
0
ATBILDĒT
Jānis Pleps un Edgars Pleps.....
Vīri sākuši maskēties, jo labi zina, ko "Tautas vēlēts prezidents" mēdz izdarīt ar dažādu rangu speciālistiem, kuriem ir gaišas galvas, bet pietrūkst Tautas revolucionārās apziņas.
Ella
19. Decembris 2014 / 13:04
0
ATBILDĒT
Bildes paraksts gan tāds neprecīzs...
Redakcija > Ella
19. Decembris 2014 / 13:58
0
ATBILDĒT
Atvainojamies Jānim un Edgaram! Paldies acīgajiem lasītājiem! Kļūdu bildes parakstā izlabojām.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties