29. Septembris 2014 11:44
Jaunumi
Mediācija: iespējas un izaicinājumi

Latvija ir spērusi platu soli pretī savu strīdu risināšanas regulējuma tuvināšanai pasaules attīstītāko valstu regulējumam. Spēkā ir stājies Mediācijas likums, kurš paver jaunas iespējas strīdu risināšanā ārpus tiesu sistēmas ietvariem, bet neizslēdzot arī tiesas ieteiktu mediāciju. Domājams, ka jaunais regulējums ieviesīs būtiskas izmaiņas strīdu risināšanas kultūrā un radīs daudz pozitīvāku augsni komercdarbības veikšanai un attīstībai.

Likums mediāciju paredz kā alternatīvu strīdu risināšanas sistēmu un definē kā brīvprātīgas sadarbības procesu, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatora starpniecību. Tādejādi  domstarpību risināšanu ir iespējams attālināt no pašlaik vēl nepilnīgās tiesu sistēmas un mazināt visas ar to saistītās negācijas. Mediācija ļauj pietiekoši vienkārši pārvarēt to sabiedrībā pastāvošo psiholoģisko barjeru, kura ir izveidojusies attiecībā uz juristiem un tiesām. Arī likums min sociālo attiecību harmonizāciju kā vienu no mērķiem, kuru iecerēts panākt ar jauno regulējumu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir piedalījusies mediācijas regulējuma izstrādāšanā un savos ietvaros mediāciju kā alternatīvu strīdu risināšanas metodi attīsta jau kopš 2005.gada. Sākotnēji esam novērojuši pietiekoši nogaidošu un piesardzīgu attieksmi pret mediāciju, tomēr pēdējā laikā arvien lielāks skaits uzņēmēju – LTRK biedru izsaka vēlmi vairāk uzzināt par mediāciju un tās sniegtajām iespējām. Priecē tas, ka šo interesi visvairāk pauž tieši mazie un vidēji uzņēmēji, kuri mediācijā saredz iespēju atvieglot savu ikdienas komerciālo apriti, kuru reizēm traucē ilgstošie tiesas procesi un citas juridiskās pretrunas.

LTRK ir nodibinājusi arī saikni ar vairākiem jau pašlaik praktizējošiem mediatoriem, kuri ir izteikuši vēlmi specializēties  tieši komerciālajā mediācijā. Mediācijas jomā LTRK var piedāvāt savu ilggadīgo pieredzi, kura ietver ne tikai pašas kameras pieredz, bet arī tās biedru un darbinieku pieredzi gan komercdarbības vides un servisu veidošanā un funkcionēšanā, gan arī attiecībā uz dažādu komerciālu konfliktu risināšanas modeļiem. Bez tam LTRK mediācijas jomā var kalpot par platformu komerciālajai mediācijai, jo tās rīcībā jau ir arī visi citi nepieciešamie resursi kvalitatīva komerciālās mediācijas procesa ieviešanai Latvijā, piemēram, vecākā Latvijas šķīrējtiesa, meditācijai piemērotas telpas, plaši apmeklēta interneta vietne, atpazīstamība sabiedrībā un kompetence viedokļa veidošanā.

LTRK ir tuvi tādi mediācijas principi kā brīvprātība, konfidencialitāte, vienlīdzība un sadarbība, jo uz tiem balstās arī LTRK kā organizācija. Ir pietiekams pamats uzskatīt, ka meditācijai sākuma periodā ir jāiegūst komersantu sabiedrības uzticība un jādod pārliecība par kvalitāti, jo komerciālos strīdos parasti tiek izšķirts jautājums par pietiekoši lieliem finanšu līdzekļiem vai arī tiek risināti būtiski nemateriālie jautājumi. Mediācijai ir jāiegūst un jānostiprina sabiedrībā pozitīvs tēls, lai nepieļautu tās pašlaik grūti novēršamās kļūdas, kuras Latvijā ir pieļautas attiecībā uz šķīrējtiesu kā strīdu izšķiršanas metodi.

Komersanti, kur darbojas LTRK ietvaros, ir nolēmuši pielikt visas pūles, lai komerciālo mediāciju Latvijā veidotu par uzticamu, kvalitatīvu un atbildīgu domstarpību risināšanas procesu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties