11. Jūnijs 2014 11:09
Jaunumi
Eksperti: valdības sēžu tiešraides uzlabojušas sabiedrības līdzdalības kvalitāti
Valdības sēžu tiešraides infografiks

Trešdien, 11.jūnijā, apritot gadam, kopš uzsāktas Ministru kabineta sēžu pārraides tiešsaistē, eksperti atzīst, ka gada griezumā tiešraides uzlabojušas sabiedrības līdzdalības kvalitāti.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane skaidro, ka „atklātās valdības sēžu tiešraides ir nozīmīgs digitāls sabiedrības līdzdalības rīks, ko gada griezumā izmantojuši un novērtējuši nevalstisko organizāciju pārstāvji, mediji, uzņēmēji, politiķi u.c. Savukārt kolēģi un sadarbības partneri no ārvalstīm šo līdzdalības veidu novērtējuši kā modernu un unikālu, jo tāda iespēja tiek nodrošināta reti kurā valstī, taču tās pievienotā vērtība ir būtiska – iesaistīto laika un cilvēkresursu ekonomija, padziļināta izpratne par ministru argumentiem un izskatāmo jautājumu saturu pēc būtības, pārskatāmāks un atklātāks valdības lēmumu pieņemšanas process u.c.”.

E.Dreimane uzsver, ka „sabiedrības līdzdalības iespēju attīstība un stiprināšana ir valsts pārvaldes prioritāte, un Latvijai kā Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) kandidātvalstij tas ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem.”

„Gada griezumā ir lauzti mīti vai stereotipi par potenciālo populismu, „šovu” vai diskusiju kvalitātes trūkumu – tiešraides ir pierādījušas, ka valsts pārvalde ir nobriedusi kvalitatīvai un konstruktīvai sadarbībai ar savu nozīmīgāko klientu – sabiedrību. Diskusiju atklātums un tiešums nereti pārsteidzis pašu valsts pārvaldi. Un vairāki ieceres kritiķi gada laikā kļuvuši par pastāvīgiem sēžu skatītājiem tiešsaistē,” norāda E.Dreimane. 

Māris Zanders, žurnālists: „Valdības sēžu tiešraides ir kļuvušas par mana darba neatņemamu instrumentu, ko izmantoju iknedēļu. Tehniskā kvalitāte ir laba, vien atsevišķos gadījumos dalībnieki varētu runāt skaļāk – mikrofonā. Ērtības labad paralēli valdības diskusijām sekoju līdzi arī darba kārtībai www.mk.gov.lv, lai ir konteksts, jautājumu kārtība u.tml. Vēl tikai varētu vēlēties tiešsaistē vērot arī slēgtās daļas, kas, protams, ir interesantākās.”

Iveta Kažoka, pētniece: „Laiku pa laikam Tviterī kāds cilvēks, kuram es sekoju, piemin, ka ir skatījies valdības sēdi un, piemēram, kāds no ministriem viņu pārsteidzis ar savu viedokli un argumentāciju. Pat ja valdības sēžu skatījumu statistika nav rekordliela, būtiski, ka žurnālisti un sabiedrības viedokļu līderi seko līdzi sev aktuāliem jautājumiem, kad tie tiek izskatīti valdībā. Valdības diskusijām būtu vēl lielāka pievienotā vērtība, ja nebūtu tāds diskusiju formāts aiz slēgtām durvīm un ļoti šaurā lokā kā koalīcijas padomes sēdes. Valdības sēžu tiešraides ir ļoti vērtīgs instruments tai pilsoniskās sabiedrības daļai, kura patiešām līdzdarbojas un seko līdzi sev svarīgu jautājumu iekļaušanai valdības darba kārtībā un to izskatīšanas gaitai.”

Rasma Pīpiķe, biedrības „Latvijas Pilsoniskā alianse" direktore: „Tiem, kuri izmantot līdzdalības iespējas, valdības tiešraides ir ļāvušas ietaupīt daudz laika un racionālāk izmantot cilvēkresursus. Ja iepriekš Ministru kabinetā klātienē līdz interesējošā jautājuma izskatīšanai bija jāgaida nenosakāmi ilgs laiks (jo vietas ierobežojuma dēļ zālē aicina iekšā tikai uz konkrēta jautājuma izskatīšanu), tad līdz ar tiešraidēm šī problēma ir atrisināta un vairs nav nepieciešams fiziski atrasties un gaidīt klātienē. Nevalstisko organizāciju resursi ir tikai tas, ko paši spēj pienest, līdz ar to šī iniciatīva ir nozīmīgs atbalsts. Tāpat ir celta NVO diskusiju kvalitātes latiņa, jo sabiedrībai vairs nav jāpaļaujas uz aculiecinieku teikto, atstāstīto, iespējams, arī apzināti vai neapzināti interpretēto, jo tagad katrs pats var kļūt par aculiecinieku, kad valdība lemj par viņam nozīmīgiem jautājumiem.”

Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs: “Uzņēmēji augstu novērtē, ka publiskās pārvaldes sniegtie pakalpojumi, t.sk. valdības sēžu norise, pieejami izmantojot moderno tehnoloģiju piedāvātās iespējas – šajā gadījumā Ministru kabineta sēžu video tiešraides. Arī LTRK esam ieviesuši uzņēmēju apmācību semināru tiešraidi. Tomēr vēl uzteicamāka būtu iespēja valdības lēmumiem izsekot to agrīnākās izstrādes stadijās, tiešraidēs pārraidot arī valsts sekretāru un Ministru kabineta komiteju sēdēs.”

Viens no Valsts kancelejas pārstāvju skatījumā spilgtākajiem atklāto valdības sēžu fragmentiem ir Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas publiskais aicinājums ministriem, valsts sekretāriem un valsts pārvaldei kopumā nespēlēt „sliktu futbolu” ar iedzīvotājiem, attīstīt klient orientētu attieksmi un neprasīt iedzīvotājiem izziņas un citu informāciju, kas jau ir valsts pārvaldes rīcībā. Tas sakrīt ar Valsts kancelejas iniciatīvas „Mazinām slogu kopā!” virsmērķiem.   

Video: http://ej.uz/MKsedestiesraide

Premjerministres aicinājums izskanēja kontekstā ar 2014.gada 20.maija Ministru kabineta sēdes darba kārtībā iekļauto informatīvo ziņojumu „Par ministriju un to padotībā esošo iestāžu pārskatiem "Par padarīto 2013.gada II pusē atbilstoši izvirzītajiem mērķiem administratīvā sloga mazināšanā un valsts pārvaldes efektīvākā darbībā””

STATISTIKA

  • Valdības sēžu skatījumi atšķiras, bet vidēji tie ir aptuveni 150 skatījumi, taču līdz šim visvairāk skatītās sēdes skatījumu skaits pārsniedz 200. Vidējais skatījuma ilgums ir 45 minūtes, taču ilgākais – attiecīgi visas valdības sēdes atklātās daļas ilgums (~ 4-5 stundas), piemēram, aizvadītā gada noslēdzošā sēde kopumā ilga gandrīz 11 stundas.
  • Ārpus Latvijas robežām valdības sēžu tiešraidēm seko līdzi arī Lielbritānijā, kas ir viens no lielākajiem latviešu diasporas centriem, kā arī Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, ASV, kā arī atsevišķas reizes arī Bulgārijā, Grieķijā un Japānā.
  • Ministru kabineta sēdes iespējams vērot tiešsaistē jau 12 mēnešus (kopš 2013.gada 11.jūnija), un tās iespējams vērot gan Latvijā, gan jebkurā vietā pasaulē, kur vien pieejams internets. Kopumā līdz šim tiešraidē pārraidīta 50 valdības sēdes.
  • Tiešraidē tiek pārraidītas arī Ministru prezidentes preses konferences pēc valdības sēdēm. Vidēji tās skatās vairāki desmiti, taču maksimālais skatījums pārsniedz 100.
  • Tiešraidē tiek pārraidīti arī mediju brīfingi pirms valdības sēdēm, kuru mērķis ir plašāk un detalizētāk informēt par kādu tās dienas valdības sēdē izskatāmo jautājumu. Vidēji mediju brīfingiem ir 50–70 skatījumi.
  • Ministru kabineta sēdes parasti notiek otrdienās, pulksten 12:00, Ministru kabineta Zaļajā zālē, Brīvības bulvārī 36.
  • Valdības sēdes tiešraidē var redzēt Ministru kabineta mājaslapā. Visas notikušās valdības sēdes, mediju brīfingi un preses konferences, kas pārraidītas tiešsaistē, ir un vienmēr būs aplūkojamas arī Ministru kabineta mājaslapas videoarhīvā.
  • Ministru kabineta mājaslapā aplūkojama arī aktuālā valdības sēdes darba kārtība, tajā iekļautie jautājumi, kas parasti ir redzami jau piektdienās: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/mksedes/saraksts/
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties