10. Jūnijs 2014 14:45
Jaunumi
Juridiskās palīdzības meklēšanas portāls lauzīs stereotipus par juristu nepieejamību
1

Sabiedrībā joprojām dzīvo mīts, ka juristu pakalpojumi ir ļoti dārgi un nepieejami, tādēļ nereti cilvēki pēc palīdzības pie jurista vēršas tikai tad, kad „gandrīz jau ir par vēlu”, 10.jūnijā portāla vajagjuristu.lv prezentācijā atzina juristi.

Juridiskās palīdzības meklēšanas portāls vajagjuristu.lv mēģinās lauzt šo stereotipu, dodot iespēju klientiem uzzināt gan juridisko pakalpojumu potenciālās izmaksas, gan atrast tieši savas problēmas risināšanā zinošu juristu.

„Ārstu un juristu nekad nav par agru pieaicināt,” portāla prezentācijā tēlaini sacīja Latvijas tiesībsargs Juris Jansons. Viņš atzina, ka juristu, tāpat kā ārstu, cilvēks bieži vien meklē tikai tad, kad „kaite jau ir ielaista” un nereti pat nezina, kam labāk prasīt padomu.

Tiesībsargs portāla prezentācijā atzina, ka šāda portāla veidošanas ideja ir apsveicama, jo cilvēki ļoti bieži jautā – pie kā vērsties, lai saņemto konsultāciju tādā vai citā jautājumā? „Mēs zinām dažus juristus, kuri publiskajā telpā komentē dažādus jautājumus, taču plašākas zināšanas par iespēju saņemt jurista padomu, lielākai daļai nav,” sacīja J.Jansons.

Arī zvērināta advokāte Guna Kaminska atzina, ka portāla ideja ir apsveicama, turklāt to atzinīgi novērtējuši arī advokāti. G.Kaminska uzsvēra, ka mītu par juristu „ļoti dārgajiem pakalpojumiem” cenšas kliedēt arī Zvērinātu advokātu padome, piemēram, organizējot bezmaksas konsultācijas Advokatūras dienu laikā.  Tomēr arvien vēl daļa sabiedrības ir pārliecināta, ka jurista pakalpojumi viņiem „nav pa kabatai”. Tā kā portālā ikviens jurists var informēt par savu sniegto pakalpojumu aptuvenajām izmaksām un konkrēti norādīt, kādos jautājumos specializējas, cilvēks pats var izvērtēt, pie kura jurista vērsties un cik tas viņam varētu izmaksāt.

Portāla idejas autors un veidotājs, jurists Ainars Biders savukārt uzsvēra, ka portāla izmantošana ikvienam lietotājam ir bez maksas. Portālā nav plānotas reklāmas, jo mērķis ir informācijas meklēšanu padarīt pēc iespējas vienkāršāku. Savukārt juristiem tiek piedāvātas dažādas iespējas, kā pievienoties portāla datu bāzei un informēt sabiedrību par savu pakalpojumu klāstu. „Mūsu galvenais mērķis ir padarīt juridisko palīdzību vēl pieejamāku un mudināt cilvēkus laicīgi meklēt padomu. Portālā sev noderīgu informāciju atradīs ne tikai privātpersonas, bet arī uzņēmēji, kuriem ikdienā nākas risināt dažādus ar biznesu un valsts institūciju regulējumu saistītus jautājumus,” sacīja A.Biders.

Portāls vajagjuristu.lv ir meklēšanas rīks, kurš paredzēts tiem, kuriem nepieciešama jurista palīdzība. Sabiedriskās domas aptauja rāda, ka savs jurists, pie kā vērsties, ir tikai 22% Latvijas iedzīvotāju, savukārt, ko darīt gadījumā, ja nepieciešama šauri specializēta speciālista palīdzība, aptuveni vienāds respondentu skaits kā informācijas avotu norāda paziņas padomu, pazīstama jurista padomu un informāciju internetā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
sarlote
22. Jūlijs 2015 / 15:13
0
ATBILDĒT
Spējīgi un apņēmības pilni jaunās paaudzes juristi http://www.readvokati.lv/
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties