4. Jūnijs 2014 09:34
Jaunumi
Tikai piektdaļai Latvijas iedzīvotāju ir savs uzticams jurists

Tikai apmēram piektajai daļai – 22% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 73 gadiem ir savs jurists, pie kura vērsties ārkārtas situācijās, lai saņemtu kvalitatīvu juridisko palīdzību, liecina Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Latvijas iedzīvotāju aptauja par juristu pieejamību tika veidota, lai noskaidrotu, kā Latvijas iedzīvotāji rīkojas situācijās, kad pēkšņi rodas nestandarta situācija un ir problēmas ātri atrast juristu, kurš būtu pietiekami kompetents specifiskos jautājumos. Turklāt bieži cilvēks nemaz nevar īsti nodefinēt savu problēmu – uz kādu tiesību nozari tā attiecas un kāda veida palīdzība viņam nepieciešama.

Latvijā ir aptuveni 3000 dažādu juridiskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju, līdz ar to klientam jāvelta pietiekošs laiks, lai pārskatītu pieejamo informāciju, noskaidrotu juristu pieejamību un kompetenci, potenciālās izmaksas un citus jautājumus.

Analizējot aptaujas dalībniekus pēc dažādiem rādītājiem, secināts, ka savs jurists biežāk ir vīriešiem (21%), personām vecumā no 45 līdz 54 gadiem (24%), latviešiem (22%), individuālā darba veicējiem (39%), personām ar augstiem ienākumiem (27%) un Rīgā dzīvojošajiem (23%). Visretāk savs uzticams jurists ir personām ar zemiem ienākumiem (13%), studentiem (12%), cilvēkiem ar pamatizglītību (15%) un jauniešiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem (16%).

Kā liecina SKDS veiktās aptaujas dati, trīs populārākie veidi, kā cilvēks vajadzības gadījumā meklētu šauras specializācijas juristu, ir jautāšana paziņām, kuri paši nav juristi (45%), informācijas meklēšana internetā (44%) un ieteikumu jautāšana pazīstamiem juristiem (44%). Telefona grāmatās atrodamie kontakti vai izziņu centru palīdzība jurista meklēšanā tiktu izmantota visai reti – šādas metodes izmantotu ne vairāk par 3% respondentu.

Klientu atsauksmes par kāda jurista darbu 58% aptaujāto ir viens no svarīgākajiem faktoriem, meklējot un izvēloties sev juristu. 44% respondentu kā svarīgu faktoru jurista izvēlē norāda konkrētā jurista pieredzi līdzīgu problēmu risināšanā. Savukārt jurista pakalpojumu cena ir svarīga 42% aptaujas dalībnieku. Tādi faktori kā jurista specializācija un prakses atrašanās vieta ir svarīga mazākam respondentu īpatsvaram, attiecīgi 20% un 10%.

Jautājumā, vai personas izmantotu specializētu interneta vietni, kurā pēc dažādiem parametriem varētu atrast juridiskās palīdzības sniedzējus, 88% ataujas dalībnieku atbildējuši, ka šāds resurss viņiem būtu noderīgs.

Aptauja par juridiskās palīdzības pieejamību tika veikta aizvadītā gada nogalē, kopumā aptaujājot 1005 SKDS WEB paneļa dalībniekus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties