17. Maijs 2014 07:59
Jaunumi
Eksperti aicina vecākus pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus
Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru drošības kompānija GRIFS AG izstrādājusi informatīvu materiālu bērniem un viņu vecākiem ar ieteikumiem dažādās situācijās.

Par drošības jautājumiem bērniem vispirms būtu jāuzzina ģimenē, pārliecināti drošības eksperti. Starptautiskajā ģimenes dienā drošības kompānijas GRIFS AG eksperti aicināja vecākus iedibināt tradīciju ik dienu pārrunāt ar bērniem personīgās un mantu drošības jautājumus.

Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru drošības kompānija GRIFS AG izstrādājusi informatīvu materiālu bērniem un viņu vecākiem ar ieteikumiem dažādās situācijās, ar ko var iepazīties bezmaksas materiālā http://www.grifsag.lv/upload/ko_darit_ja.pdf. Elektroniskā brošūra tapusi, pamatojoties uz biežākajiem jautājumiem, kas sākumskolas vecuma bērnus un viņu vecākus satrauc skolā un ārpus tās.

Drošības ekspertu ieteikumi ģimenēm:

• Sākumskolas vecuma bērnus ieteicams vienmēr pavadīt uz skolu, kā arī sagaidīt pēc stundām un ārpusskolas nodarbībām. Ja tas kādreiz nav iespējams, vēlams sadarboties ar citiem vecākiem, lai mazais skolēns vienmēr būtu drošībā.

• Bērnam jāzina, ka apmaldoties, ceļu labāk jautāt veikala apsargam, pārdevējai vai policistam, nevis nejaušam garāmgājējam uz ielas. Turklāt nekad nav par biežu atgādināt bērniem, ka nedrīkst sēsties svešos auto un runāt ar svešiniekiem. Tas pats attiecas uz ēdiena vai dzēriena pieņemšanu no nepazīstamiem labvēļiem.

• Ļaundari bieži izmanto cilvēku labsirdību, tāpēc bērniem jāmāca neuzticēties un atteikt svešiniekiem, kas lūdz iedot telefonu, lai kādam piezvanītu.

• Zagļi parasti pievēršas vājākajiem, tai skaitā, bērniem. Svarīgi ir savām atvasēm atgādināt, ka, piemēram, mobilais telefons vai maks ir rūpīgi jānoliek, lai nepievērstu potenciālo zagļu uzmanību. Arī nauda transportam jāsameklē savlaicīgi.

• Lai izvairītos no sadursmēm un nepatīkamām situācijām kāpņutelpā, bērnam jāiemāca novērtēt situāciju. Ja kāpņutelpā drūzmējas cilvēki, vai notiek kaut kas aizdomīgs, bērnam jādodas uz sabiedriskām vietām, piemēram, veikalu, bērnu rotaļu laukumu un jāzvana vecākiem.

• Vecāki bieži sajūsminās, ka viņu atvases prot pastāstīt, kur strādā mamma un tētis, tomēr vienmēr mazajiem jāatgādina, ka ne skolā, ne uz ielas nedrīkst stāstīt par ģimenes finansiālo stāvokli, iegādātajām vai uzdāvinātajām mantām un plānotajiem ceļojumiem.

• Lai nepievērstu zagļu un laupītāju uzmanību, bērniem jāsaprot, ka nevajadzētu izrādīt vērtīgas mantas skolā un citās publiskās vietās, piemēram, autobusa pieturā vai veikalā.

• Vecākiem noteikti nevajadzētu uzreiz izsniegt bērnam visai nedēļai paredzēto kabatas naudu, jo zagļu interese būs ievērojami mazāka, ja kabatas nauda tiks sadalīta pa dienām.

• Skolēni bieži vien ir tik aizņemti ar skolas lietām un rotaļām, ka aizmirst piezvanīt vecākiem, lai pavēstītu, ka ir ieradušies mājās pēc skolas. Tādēļ ieteicams pieteikt mājokļa apsardzes uzņēmumam SMS kontroles pakalpojumu, kas ļaus uz mobilo telefonu saņemt SMS vai arī ziņu e-pastā par notikumiem mājoklī - kurš no ģimenes locekļiem atnācis vai aizgājis un cikos. Šī ziņa ļaus kontrolēt, vai bērns ir atnācis mājās vai arī ir atstājis māju bez vecāku ziņas. Ja laikā, kad bērns solījis būt mājās, paziņojums no signalizācijas sistēmas netiek saņemts, vecāki var piezvanīt bērnam vai uz skolu, lai noskaidrotu, kāds ir kavēšanās iemesls un kur atvase atrodas.

• Ja mājoklis aprīkots ar apsardzes sistēmu, drošības eksperti iesaka arī mazākos ģimenes locekļus iepazīstināt ar tās darbības pamatprincipiem, lai nepieciešamības gadījumā bērns zinātu, kā uzlikt vai deaktivizēt signalizāciju.

Kopš 2010.gada GRIFS AG, viesojoties ar drošības lekcijām Latvijas skolās, izglītojis 1584 skolēnus un uzņēmuma darbinieku bērnus par personīgo un mantu drošību. Apsardzes kompānijas eksperti drošības jautājumos bērnus izglītojuši arī vairākos publiskos pasākumos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties