28. Aprīlis 2014 13:02
Jaunumi
Ar stāstu par Ādolfu Bļodnieku turpinās lekciju cikls par Latvijas premjeriem

Pagājušo trešdien, 23.aprīlī, Valsts kancelejā ar publisko lekciju, kas tika veltīta bijušajam Ministru prezidentam Ādolfam Bļodniekam, turpinājās lekciju cikls par Latvijas Republikas bijušajiem premjerministriem. Piedāvājam video no minētā pasākuma.

Atklājot lekciju, Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka ikkatra neatkarīgās Latvijas Ministru prezidenta sniegums valsts labā ir nenovērtējams. „Mums nevajadzētu aizmirst šo cilvēku darbus, kuru rezultātā bija iespējams dzīvot drošā un brīvā valstī. Jo īpaši svarīgi to ir atcerēties tagad, kad Eiropas austrumos valda sasprindzinājums. Tāpēc arī mums pašiem ir jāspēj rīkoties drosmīgi un atbildīgi raugoties nākotnē”, aicināja premjerministre.

Ar neatkarīgās Latvijas politisko vidi un Ā.Bļodnieka darbību politikā un sabiedriskajā dzīvē iepazīstināja Rīgas Stradiņa universitātes vēstures docents Valters Ščerbinskis. Bijušā premjera politiskā pieredze sāka veidoties no 1905.gada revolūcijas, aktīvi iesaistoties arī citos, neatkarīgu Latviju veidojošos procesos.

Iegūtā politiskā pieredze, kā arī izcilas politiķa spējas ļāva Ā.Bļodnieka izveidotajai Jaunsaimnieku un sīkgruntnieku partijai iegūt nozīmīgu pozīciju Saeimā, kā arī partijas dibinātājam iegūt Ministru prezidenta amatu.

Savukārt par bijušā premjera vecākā brāļa, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera un Latvijas Dzelzceļa virsvaldes vadītāja Kārļa Bļodnieka dzīves gaitām stāstīja viņa mazmeita Irina Kļava. Viņa uzsvēra: „Kārlis Bļodnieks bija spilgta, neviennozīmīga persona Latvijas vēsturē, kuras patriotismu un mīlestību pret dzimteni apliecina pirms izsūtīšanas aresta brīdī steigā rakstītā vēstule dzelzceļa darbiniekiem ar aicinājumu strādāt jaunās varas labā ar tādu pat degsmi un apzinību kā Latvijai”.

Lekcijas klausītājiem bija iespēja arī dzirdēt stāstu par tukumnieka Emīla Braunberga amizanto tikšanos ar Ādolfu Bļodnieku, ko atstāstīja Tukuma muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Santa Silava.

Jāpiebilst, ka šī lekciju cikla mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Latvijas vēsturi, nacionālajām vērtībām, t.sk. amatpersonu ieguldījumu valsts veidošanā un attīstībā. Lekcija par Ā.Bļodnieku bija septītā šajā ciklā, kas veltīts neatkarīgās Latvijas bijušajiem Ministru prezidentiem.

Pasākums tiek finansēts no  saliedētības programmai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties