23. Aprīlis 2014 09:37
Jaunumi
Starptautiskā konferencē Rīgā diskutēs par cilvēktiesību ievērošanu veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanā

Latvijas Universitāte sadarbībā ar Eiropas Veselības tiesību asociāciju EAHL no 28. līdz 30.aprīlim rīko starptautisku konferenci „Veselības aprūpes pieejamība: tiesiskos risinājumus meklējot”. Konference pulcēs šīs jomas vadošos akadēmiskās vides pārstāvjus un tiesību zinātņu profesionāļus no vairāk nekā 20 valstīm, un tajā tiks atzīmēta 20.gadadiena, kopš pieņemta Eiropas Pacientu tiesību deklarācija (Amsterdama, 1994). Īpaša sesija tiks veltīta arī aktuāliem veselības aprūpes pieejamības jautājumiem Latvijā.

Konferences vadmotīvs uzsver, ka ikvienam, neatkarīgi no spējas maksāt, jābūt piekļuvei nepieciešamajiem veselībai pakalpojumiem, nepakļaujot savu ģimeni finansiālam riskam. Veselības tiesību profesors Kristofers Ņudiks no Redingas Universitātes, kas būs viens no konferences galvenajiem runātājiem, norāda, ka neoliberālā ekonomika veicina individuālās tiesības un izvēles brīvību, bet maz raizējas par sabiedrības veselību un sociālo vienlīdzību. Tomēr tieši nevienlīdzības palielināšanās paaugstina ar saslimstību un mirstību.

Tiesības uz veselību ir nostiprinājušās starptautiskajās tiesībās, ir izstrādātas vadlīnijas un standarti to praktiskai īstenošanai. Bet kā mēs izmantojam šos standartus dzīvē? Kādas praktiskas problēmas rodas veselības aprūpes iestādēs, ja tās ņem šos standartus vērā? Ko darīt, ja finansiālā spiediena un demogrāfisko izmaiņu dēļ pieaug bažas par ilgtspēju veselības aprūpes sistēmas visā Eiropā un ir pieprasījums pēc veselības aprūpes piekļuves ierobežojošiem mehānismiem? Lai meklētu atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, konferencē paredzētas vairākas paneļdiskusijas. Tās vadīs Rīgas Juridiskās augstskolas rektors Dr. Dž.Ulrihs, Bergenas Universitātes profesors K.H.Sovigs, Dr. V.Šūlingere no Austrijas, Dr. A.den Eksters no Roterdamas Erasmus universitātes un Boloņas Universitātes profesors A.Santuari. Starp runātājiem būs vairāki izcili profesori, piemēram, K.Sirets no Kārdifas Universitātes un D.Hariss no Ziemeļkarolīnas Universitātes ASV. Paredzams, ka Rīgā ieradīsies arī Pasaules Medicīnas tiesību asociācijas viceprezidents profesors E.Dantass no Brazīlijas. Konferences noslēgumā uzstāsies Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Vairāki ārvalstu eksperti ir piekrituši piedalīsies īpašajā sesijā, kas tiks veltīta situācijai mūsu valstī. Konferences iniciatore Dr. Solvita Olsena, Eiropas Veselības tiesību asociācijas prezidente, uzsver, ka Latvijā veselības aprūpes pieejamība ir ierobežota nepietiekamā finansējuma, iedzīvotāju nabadzības, tiesisku šķēršļu un kultūras tradīciju dēļ. Viņasprāt, taisnīga un efektīva veselības aprūpes pieejamība ir mērķis, kura īstenošanai Latvijā ir nepieciešami nozīmīgi ieguldījumi tiesiskās domas, finansiālu līdzekļu, politiskās un pilsoniskās aktivitātes formā. Tāpēc Latvijai veltītā diskusija būs par tiesiskās domas attīstību, gan atklājot Satversmē garantēto pamattiesību saturu veselības aprūpes jomā, gan piedāvājot ārvalstu ekspertu atziņas un citu valstu pieredzi tiesiskās nevienlīdzības mazināšanai. Pēc šīs sesijas notiks arī preses konference.

Ārzemju viesiem būs iespēja ne vien dalīties profesionālajā pieredzē un meklēt jaunus risinājumus, bet arī baudīt Rīgas kā Eiropa kultūras galvaspilsētas daudzveidīgo piedāvājumu. Atklāšanas pasākums, pateicoties advokātu biroja „Borenius” atbalstam, notiks radošajā kvartālā Spīķeri, kur dalībniekiem būs iespēja noskatīties Dirty Deal Teatro izrādi „Pārmaiņu pārbaude”.

Konferences organizatori aicina žurnālistus uz preses konferenci, kas notiks 29.aprīlī plkst. 12.30 Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Informācija par konferenci un programma  pieejama arī internetā EAHL mājaslapā www.eahl.eu vai pie Eiropas Veselības tiesību asociācijas izpilddirektores Anitas Kehres.

***

Eiropas Veselības aprūpes tiesību asociācija ir starptautiska zinātniska biedrība, kas reģistrēta Nīderlandē un apvieno Eiropas Padomes dalībvalstu veselības aprūpes tiesību zinātniekus, augstskolu pasniedzējus un praktizējošus juristus. Šī iniciatīva ir unikāla, jo EAHL ir vienīgā institūcija veselības aprūpes tiesību juristiem Eiropā. EAHL mērķis ir stiprināt veselību aprūpes tiesības un cilvēktiesības Eiropā un būt par neaizstājamu ieteikumu avotu tiesību aktiem un politikai šajā nozarē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties