4. Aprīlis 2014 12:12
Jaunumi
Norvēģijas ārlietu ministrijas vizīte Latvijā par Atkarīgo centra būvniecību Olaines cietumā

4.aprīlī Latvijā ieradās Norvēģijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāre Ingvilla Nesa-Stuba, lai iepazītos ar paveikto projekta īstenošanā, kas paredz centra izveidi narkotisko un psihotropo vielu atkarīgo ieslodzīto ārstēšanai.

Ir veikti visi priekšdarbi, lai varētu sākt tehnisko projektēšanu un būvdarbus – izstrādāts būves mets, sagatavota būvdarbu provizoriskā tāme, veikta tāmes ekspertīze, izstrādāts nolikums, veikta gan vietējā nolikuma ekspertīze, gan Eiropas Padomes ekspertīze attiecībā uz ieceres atbilstību Eiropas standartiem, notiek iepirkuma procedūra būvdarbu veicēja piesaistei. Lai varētu sākt centra būvniecību, jāveic daži demontāžas darbi, nepieciešams nojaukt vecās ēkas Olaines cietuma teritorijā. Ir pabeigts demontāžas pakalpojuma sniedzēja iepirkums, par iecerēm informēta būvvalde.

„Ļoti pateicamies Norvēģijas valdībai par finansiālo atbalstu, lai Latvijā varētu risināt samilzušās problēmas notiesātajiem, kas nonākuši dažādu atkarību varā. Mūsu mērķis, lai jaunuzceltais centrs atkarīgajiem notiesātajiem kalpotu kā laboratorija jauna soda satura sākumam,” norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.

Projekts sākts pagājušā gada septembrī, un tā mērķis ir izveidot sistēmu darbam ar atkarīgajiem ieslodzītajiem, nodrošināt personāla sagatavošanu darbam ar atkarīgajiem, radīt atbilstošu vidi, nodrošināt ieslodzīto resocializācijas programmu izstrādi un īstenošanu. Projekta ietvaros tiks apmācīti 240 darbinieki. Savukārt atkarības mazināšanas programmās varēs piedalīties 210 ieslodzītie. Pašlaik Latvijas cietumos nav iespējams atkarīgajiem ieslodzītajiem nodrošināt pilnīgu izolāciju no narkotiskajām un psihotropajām vielām, kā arī radīt priekšnosacījumus resocializācijas darbam ar speciālajām mērķa grupām.

Latvijas cietumos gandrīz 70% notiesāto līdz ieslodzījumam bijusi narkotiku lietošanas pieredze. Daļa šo cilvēku ir hroniski atkarību slimnieki. Lai viņus pilnvērtīgi iesaistītu resocializācijas pasākumos laikā, kad viņi izcieš piespriesto sodu, ir svarīgi vispirms atrisināt atkarības problēmu.

„Šodien iezīmējas jauna cietuma filozofija salīdzinājumā ar to, ko esam mantojuši no padomju laikiem. Varētu šķist, ka šis projekts ir tikai darbs ar vēl vienu mērķgrupu. Taču realitātē es to redzu kā visas ieslodzījuma vietu sistēmas restarta testu, ieviešot jaunu filozofiju ieslodzīto aprūpē. Daloties savā pieredzē un finanšu līdzekļos, Norvēģija būs krietni samazinājusi distanci, kas šķir mūsu valstu ieslodzījuma vietu sistēmas. Vēl vairāk – Olaines atkarību centrs kļūs par lielāko atkarību medicīniskās un sociālās rehabilitācijas institūciju visā valstī. Tā ir milzīga privilēģija, ka mūsu skolotāji ir tieši norvēģi, kuriem ir zemākais penitenciārais recidīvs pasaulē,” uzskata projekta vadītājs Māris Luste.

Projekta realizēšanas laiks ir no 2013.gada 18.septembra līdz 2016.gada 30.aprīlim. Tā īstenošanai saņemts atbalsts no Norvēģijas, ar Norvēģijas finanšu instrumenta palīdzību. Norvēģijas finanšu instrumenta finansējums ir 85%, valsts budžeta līdzfinansējums – 15%. Projekta kopējais finansējums ir 8277294 eiro.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties