1. Marts 2014 00:59
Jaunumi
Ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā pērn novērsts kaitējums 18 miljonu eiro apmērā

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pērn, veicot apjomīgas izmeklēšanas un nosūtot kriminālvajāšanai vairākus iepriekšējos gados uzsāktus kriminālprocesus, novērsusi kaitējumu valstij un cietušajām personām kopumā vairāk nekā 18 miljonu eiro apmērā. Šie par noziedzīgi iegūtiem atzītie naudas līdzekļi ieskaitīti valsts budžetā vai atgriezti cietušajām fiziskajām un juridiskajām personām. Dažādu kriminālprocesu ietvaros kopumā pērn uzlikts arests naudas līdzekļiem vairāk nekā 28 miljonu eiro apmērā.

2013. gadā ENAP darbinieki novērsuši vairākus mēģinājumus izkrāpt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus lielā apmērā, kā arī apturējuši vairāku organizētu krāpnieku grupu darbību. Pērn uzsākti 11 kriminālprocesi par ES fondu līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā. Šajos par sevišķi smagiem atzītajos noziedzīgajos nodarījumos kopumā mēģināts izkrāpt gandrīz piecus miljonus eiro ES fondu līdzekļu.

Pērn kriminālvajāšanai nosūtīti arī seši jau iepriekš uzsāktie kriminālprocesi, kuros izmeklēti ES fondu līdzekļu izkrāpšanas mēģinājumi kopumā gandrīz trīs miljonu eiro apmērā. Ievērojamas summas mēģināts izkrāpt gan lauksaimniecības jomā, gan dažādu uzņēmējdarbības un komercdarbības attīstības projektu ietvaros.

Tāpat ENAP darbiniekiem izdevies atklāt un aizturēt vairāku noziedzīgu grupējumu darbību. Kriminālvajāšanai pērn nosūtīti septiņi kriminālprocesi, kas ierosināti pret četrām organizētām grupām, kuru ietvaros kopumā 30 personas ar viltotu privāto testamentu palīdzību izkrāpušas dzīvokļus. Krāpnieki apzinājuši vientuļus, vecus cilvēkus, lai tūlīt pēc viņu nāves, izmantojot viltotu testamentu, iegūtu šiem cilvēkiem piederējušo īpašumu. Krāpšanu rezultātā kopumā nodarīts materiālais zaudējums vairāk nekā 280 tūkstošu eiro apmērā.

Savukārt aizvadītā gada oktobrī aizturēta organizēta grupa, kas izstrādājusi krāpniecisku shēmu, lai ar viltotu dokumentu palīdzību izkrāptu gandrīz pusotru miljonu eiro, iesniedzot prasību tiesā par it kā pastāvoša parāda piedziņu. Pērnā gada beigās kriminālprocess nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām personām.

Jau iepriekš esam informējuši, ka ENAP darbinieki pērn, turpinot īstenot vienu no Valsts policijas prioritātēm – nelegālās akcīzes preču aprites ierobežošanu –, atsavinājuši ievērojamus nelegālā alkohola un cigarešu apjomus. Nelegālās izcelsmes akcīzes preču aprites apkarošanu ENAP par prioritāru darbības virzienu izvirzījis arī 2014. gadam.

Tāpat par prioritāriem darbības virzieniem ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā ENAP 2014. gadam izvirzījusi arī cīņu ar viltotas naudas izplatīšanu un izgatavošanu, kā arī noziegumu novēršanu augsto tehnoloģiju jomā, apkarojot dažāda veida krāpšanas interneta vidē un datorpirātismu. Arī ES struktūrfondu izkrāpšanas mēģinājumu apkarošana joprojām būs viens no ENAP darbības prioritārajiem virzieniem.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties