29. Novembris 2013 12:26
Jaunumi
Izstrādāti ieteikumi ātro kredītu ņēmējiem

Nolūkā nodrošināt lielāku patērētāju aizsardzību pret neapzinātu iekļūšanu nebeidzamā „parādu jūgā”, Ekonomikas ministrija izstrādāja un šā gada 5.novembrī Ministru kabineta sēdē arī tika atbalstīti priekšlikumi stingrākam regulējumam t.s. "ātro kredītu" izsniegšanai un nozares darbības pilnveidošanai, panākot ātro kredītu izmaksu samazināšanos un būtiski pastiprinot prasības patērētāju maksātspējas izvērtēšanai.

Ikviens kredīts ir ilgtermiņa saistības, kurās būtu jāiesaistās pārdomāti un rūpīgi izsverot savas iespējas atmaksāt aizdevumu. Ekonomikas ministrija aicina īpaši rūpīgi un atbildīgi izvērtēt arī tā saucamo „ātro kredītu” nepieciešamību, jo tās ir īsāka termiņa kredītsaistības ar daudz augstākām aizdevuma procentu likmēm.

Nolūkā nodrošināt lielāku patērētāju aizsardzību pret neapzinātu iekļūšanu nebeidzamā „parādu jūgā”, Ekonomikas ministrija izstrādāja un šā gada 5.novembrī Ministru kabineta sēdē arī tika atbalstīti Ekonomikas ministrijas sagatavotie priekšlikumi stingrākam regulējumam t.s. "ātro kredītu" izsniegšanai un nozares darbības pilnveidošanai, panākot ātro kredītu izmaksu samazināšanos un būtiski pastiprinot prasības patērētāju maksātspējas izvērtēšanai.

Patērētāju informēšanai par bezatbildīgas aizņemšanās riskiem Ekonomikas ministrija sagatavojusi video prezentāciju, aicinot iedzīvotājus „Septiņas reizes nomērīt, pirms griezt!” – rūpīgi un atbildīgi izvērtēt „ātrā kredīta” nepieciešamību un savu spēju atdot kredītu pirms pieņemt lēmumu par kredīta ņemšanu. Prezentācijā sniedzam arī ieteikumus, kam pievērst uzmanību kredīta devēja izvēlē un kredītlīguma izvērtēšanā.

Prezentācija publicēta Ekonomikas ministrijas kanālā interneta vietnē Youtube.

Jāuzsver, ka pētījumu centra SKDS iepriekš veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja rāda, ka iedzīvotāji šādas izmaiņas atbalsta un uzskata, ka valstij ir jānosaka stingrāki ierobežojumi tā saucamo „ātro kredītu” izsniegšanai un ir jānosaka ātro kredītu procentu izmaksu ierobežojumi.

Kā esam informējuši jau iepriekš, MK atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ietver nosacījumu, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kreditēšanas līgumam piemērotā gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100 %. Šāds nosacījums samazinās parādnieku skaitu, nodrošinās kredīta kopējo izmaksu prognozējamību un veicinās patērētāja maksātspējas izvērtēšanu.

MK atbalstīja arī priekšlikumu noteikt nokavējuma procentu apmēra ierobežojumu, lai aizsargātu patērētāju no strauji pieaugošiem nokavējuma procentiem un nodrošinātu taisnīgu atlīdzību par kapitāla izmantošanu, kad iestājies nokavējums. Astoņpadsmit procentpunktu gadā apmērs papildus līgumā noteiktai aizņēmuma procentu likmei noteikts, pieņemot, ka tas nevarētu pārsniegt 0,05 % dienā, kas būtu uzskatāms par samērīgu maksu par kapitāla izmantošanu pēc samaksas termiņa iestāšanās.

Tāpat atbalstīts ierosinājums likumā noteikt aizliegumu noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu laikposmā no pulksten 23.00 līdz 7.00, kas novērsīs bezatbildīgas aizņemšanās rezultātā radītās sekas. Kredītsaistības ir ilgtermiņa saistības, kurās būtu jāiesaistās pārdomāti un izsverot savas iespējas atmaksāt aizdevumu.

Vienlaikus atbalstīta likumprojekta norma, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas tiek noslēgts, izmantojot distances saziņas līdzekļus, kredīta atmaksa ir veicama pa daļām proporcionāli līguma termiņam un procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā vienu reizi mēnesī. Šāds priekšlikums palielinās patērētāja iespējas kredītu atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā.

Detalizēti ar MK atbalstītajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40290761&mode=mk&date=2013-11-05.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā vēl jāapstiprina Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties