25. Novembris 2013 10:27
Jaunumi / Zolitūdes traģēdija
LM sāk darboties konsultatīvais tālrunis traģēdijas upuriem
Traģēdijas vieta Zolitūdē, Rīgā. Iedzīvotāji turpina nolikt ziedus un iedegt sveces pie sabrukušā lielveikala "Maxima"...
LETA/Evija Trifanova

Labklājības ministrijā (LM) no pirmdienas, 25.novembra, sāk darboties konsultatīvais tālrunis 67021555. Zvanot uz to, traģēdijā cietušie un bojā gājušo tuvinieki varēs konsultēties par iespējām saņemt sociālās un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī tehniskos palīglīdzekļus.

Tālrunis strādās katru darba dienu no plkst.8.30 līdz 17.00, ziņo LM.

Savukārt Sociālās integrācijas valsts aģentūras pārstāvis līdz piektdienai, 29.novembrim, Rīgas Domes Labklājības departamentā Rīgā, Baznīcas ielā 19/23, 1.stāvā informēs un pieņems iesniegumus no cietušajiem un tuviniekiem aģentūras piedāvātajiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem.

LM informē, ka sestdien un svētdien, 23. un 24.novembrī iesniegumus sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai iesnieguši 37 cilvēki. Sociālās integrācijas valsts aģentūra piedāvā 10 dienu apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cietušajiem un cietušo/bojā gājušo cilvēku tuviniekiem.

Vienlaikus LM aicina ikvienu rūpīgi iepazīties ar bojāgājušo cilvēku sarakstu. Ja sastopat pazīstamu vārdu un uzvārdu, lūdzu, pārbaudiet, vai šo cilvēku aprūpē nebija nepilngadīgi bērni, cilvēki ar invaliditāti, veci cilvēki vai kāds cits cilvēks, kurš tagad palicis bez pieskatīšanas, palīdzības un atbalsta. Šādos gadījumos ir jāzvana glābējiem pa tālruni 112.

Joprojām visus sociālās palīdzības piešķiršanai nepieciešamos dokumentus cilvēki var iesniegt un aizpildīt Rīgas Domes Labklājības departamentā, Baznīcas ielā 19/23, 1.stāvā. Papildus informāciju par iespējamo sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem var saņemt, zvanot pa Rīgas Domes bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai 67105048.

Lai saņemtu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodrošināto apbedīšanas pabalstu vai apgādnieka zaudējuma pensiju, dokumenti ir jāiesniedz jebkurā VSAA nodaļā. Apbedīšanas pabalstu un apgādnieka zaudējuma pensiju var pieprasīt 12 mēnešu laikā no miršanas dienas.

Apbedīšanas pabalstu piešķir:

  • apdrošinātam cilvēkam tā apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā;
  • apdrošinātā cilvēka ģimenes loceklim vai cilvēkam, kurš faktiski uzņēmies apbedīšanu, ja mirusi apdrošinātā persona, bezdarbnieks, pensijas, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs;

Apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir:

  • mirušā bērniem neatkarīgi no tā, vai viņi ir bijuši mirušā apgādībā:
  • bērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem;
  • bērniem neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas;
  • darba nespējīgajiem ģimenes locekļiem, kas bijuši mirušā apgādībā:
  • brāļiem, māsām, mazbērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku;
  • brāļiem, māsām, mazbērniem, neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas un ja viņiem nav darbspējīgu vecāku;

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis 116111 nodrošina psiholoģisko palīdzību, konsultācijas un atbalstu ikvienam zvanītājam. VBTAI Krīzes intervences komandas speciālisti strādā notikuma vietā, palīdzot krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" psihologiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VĒL PAR ŠO TĒMU
ZOLITŪDES TRAĢĒDIJA
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties