19. Novembris 2013 17:43
Jaunumi
Likumi.lv videogids: ieskats jaunajās iespējās!

Kāds ir ātrākais ceļš līdz vajadzīgajam likumam? Vai sociālajos tīklos var ieteikt atsevišķus tā pantus? Kur atvērtā tiesību akta skatā izvietoti skaidrojumi, tulkojums, anotācija? Kādas priekšrocības var izmantot autorizētie lietotāji? Vai mobilajā versijā ir pieejami visi Latvijas likumi un citi tiesību akti?

Likumi.lv ir Latvijas Republikas tiesību aktu vietne, kuras saturs var būt nepieciešams ikvienam iedzīvotājam. Pavasarī publiskota jaunā vietnes versija. „Tās izstrādes mērķis – nodrošināt tiesību aktu pieejamību un lietošanas iespējas jaunā kvalitātē. Dizains, vienkāršā struktūra, sociālo tīklu integrācija un mobilā versija m.likumi.lv tiesību aktus padarījusi pieejamākus,”  norāda Likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste.

 Lai iedzīvotājiem būtu ērtāk orientēties jaunajās vietnes Likumi.lv iespējās, izveidots kodolīgs videogids, kas sniedz ieskatu svarīgākajās iespējās: http://youtu.be/F8r49kxXEVg

Sākumlapā īpaši akcentēts meklētājs, kas vairākumā gadījumu ir ātrākais ceļš līdz vajadzīgajam tiesību aktam. Nozares profesionāļiem un specifisku prasību gadījumā noderēs izvērstās meklēšanas forma ar detalizētiem kritērijiem.

Alternatīva atlases iespēja ir izmantot tiesību aktu sarakstus jeb katalogus, no kuriem īpaši iesakām divus - „Pēc veida” un „Pēc tēmas”. Pirmais ir operatīvākais īsceļš līdz, piemēram, visu Latvijas likumu sarakstam. Otrais piedāvā tematiskos tiesību aktu sarakstus, piemēram, Darba tiesības, Patērētāju tiesības u.c. Visu katalogu jaunums ir sarakstu filtri, kas ļauj atlasīt dokumentus pēc statusa (piemēram, tikai spēkā esošos), alfabēta vai datuma.

Visvairāk nozīmīgu jaunievedumu ir tiesību akta skatā. Viens no tiem ir rīku josla, kas atrodas nemainīgā pozīcijā un vienmēr pieejama. Šo rīku funkcija – iespēja veikt personalizētas darbības ar dokumentu un tā saturu. Lietotāji var veidot savus tiesību aktu sarakstus un saņemt jaunumus par sev interesējošajiem tiesību aktiem. Turklāt sava rīku josla ir arī katram pantam.

Tas nozīmē, ka, piemēram, tiesību aktam un arī katram tā pantam atsevišķi var pievienot piezīmes. Lai izmantotu šīs iespējas, iesakām kļūt par Likumi.lv reģistrēto lietotāju vai autorizēties ar kādu no sociālo tīklu profiliem.

 Likumi.lv savai specifikai pielāgojis divas vienkāršās funkcijas – drukāt un dalīties sociālajos tīklos, piedāvājot tās gan visam tiesību aktam, gan katram pantam atsevišķi.

Atvērta tiesību aktā labajā pusē atrodas svarīgs komponents - tiesību akta pase, kas informē par tā statusu un sniedz citu pamatinformāciju. Zem tās atrodas dokumenta galvenais navigācijas rīks - satura rādītājs, kurā ērti atrodama interesējošā nodaļa vai pants. Zemāk izvietotas arī saites uz saistītajiem dokumentiem, piemēram, skaidrojumiem.

Jaunievedums ir arī vietnes mobilā versija, kas nodrošina piekļuvi visam Likumi.lv saturam. Tā ir pilnvērtīga un pielāgota alternatīva viedtālruņu lietotājiem.

 

Kas ir Likumi.lv:

  • Likumi.lv ir tiesību aktu vietne, kurā tiek nodrošināta brīva un bezmaksas piekļuve sistematizētiem Latvijas Republikas tiesību aktiem.  Tās darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums.
  • Jaunākie tiesību akti vietnē tiek publicēti to izsludināšanas dienā oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis ” (www.vestnesis.lv).
  • Tiesību akti ir papildināti ar jaunākajiem grozījumiem, tie ir pieejami spēkā esošajā redakcijā. Papildus tiek nodrošināta piekļuve tiesību akta „vēsturiskajām” un „nākotnes” redakcijām.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties