25. Novembris 2020 14:57
Jaunumi
Lolita Buka aizstāvēs promocijas darbu par tiesībām tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās

Latvijas Universitātes (LU) Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē 2020. gada 4. decembrī Lolita Buka aizstāvēs promocijas darbu "Tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās mijiedarbība ar izteiksmes brīvību" starptautisko tiesību apakšnozarē zinātnes doktora grāda (Ph.D.) tiesību zinātnē iegūšanai. Darbs izstrādāts LU asociētā profesora, Dr.iur. Artūra Kuča zinātniskā vadībā.

Pētījuma nozīme un galvenā būtība

Mūsdienās lielākā daļa sabiedrības savu dzīvi vairs nevar iedomāties bez datora un interneta, kā arī interneta meklētājprogrammām, kas kā bibliotekārs norāda, kur atrodama meklētā informācija. Palielinoties internetā pieejamajam informācijas, tajā skaitā personas datu, daudzumam arvien aktuālāks kļūst jautājums, vai visai informācijai internetā jābūt pieejamai mūžīgi. 2014. gadā Eiropas Savienības Tiesa ar spriedumu lietā Google Spain uz šo jautājumu atbildēja noraidoši. Tā norādīja, ka personām ir tiesības kontrolēt interneta meklētājprogrammu veikto personas datu apstrādi. Attiecīgi šī tiesa norādīja, ka interneta meklētājprogrammu pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums nodrošināt ikviena tiesības tikt aizmirstam gadījumos, kad konkrētu iemeslu dēļ interneta meklētājprogramma vairs nav tiesīga apstrādāt šīs personas datus.

Promocijas darbā “Tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās mijiedarbība ar izteiksmes brīvību” visaptveroši analizēts, kā samērot tiesības tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās ar dažādu personu – interneta lietotāju, žurnālistu, mājaslapu uzturētāju un citu – izteiksmes brīvību. Darbā ir aktualizēti vairāki ar šo tiesību attīstību saistīti jautājumi, taču liela pētījuma daļa veltīta kritērijiem, kas būtu jāņem vērā, samērojot tiesības tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās, kas nesaraujami saistītas ar tiesībām uz privāto dzīvi un personas datu aizsardzību, un izteiksmes brīvību. Šis pētījums var kalpot arī kā palīglīdzeklis ikvienam tiesību tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās piemērotājam, lai nodrošinātu, ka katrā atsevišķā situācijā tiek rasts taisnīgs risinājums.

Pētījuma novitāte

Tiesības tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās ir samērā jauns tiesību koncepts, tādēļ arī tiesību doktrīnā tas sākts analizēt vien pirms mazāk kā desmit gadiem. Tādējādi promocijas darbs nes pienesumu gan tiesību tikt aizmirstam tvēruma izpratnē, gan izteiksmes brīvības un tiesību uz privāto dzīvi mijiedarbībā interneta vidē vispārīgi. Tāpat promocijas darbs uzskatāms par inovatīvu, jo tajā vispusīgi aplūkoti kritēriji, kas būtu ņemami vērā, samērojot tiesības tikt aizmirstam interneta meklētājprogrammās un izteiksmes brīvību.

Zinātniskā grāda pretendentes darbu recenzē  Latvijas Universitātes docents Dr.iur. Vadims Mantrovs, Tamperes Universitātes (Somija) profesors Ph.D. Jukka Viljanen un Viļņas Universitātes (Lietuva) asoc. profesore Dr.iur. Vygantė Milašiūtė.

Promocijas darba aizstāvēšana notiks 2020. gada 4. decembrī plkst. 15.00 LU Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē tiešsaistē MS Teams platformā.

Ar darbu var iepazīties Latvijas Universitātes daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, 203. telpā, 2. stāvā).

Lūdzam interesentus reģistrēties dalībai sēdē līdz 2020. gada 1. decembrim, rakstot uz e-pastu agnese.steinberga@lu.lv

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties