18. Janvāris 2019 13:34
Jaunumi
Valsts kontrole aicina sabiedrību ziņot par nelietderīgiem objektiem pašvaldībās

Valsts kontrole aicina iedzīvotājus ziņot par, viņuprāt, nejēdzīgākajiem objektiem pašvaldībās – par sporta būvēm, kultūras centriem, izglītības iestādēm, rekonstruētiem ceļu posmiem un citiem objektiem, kuros ieguldīti lieli finanšu resursi, bet kuru lietderība un ilgtspēja jau sākotnēji ir bijusi apšaubāma.

Valsts kontrole aicina Latvijas sabiedrību brīvā formā ziņot par, iedzīvotājuprāt,  nejēdzīgākajiem infrastruktūras objektiem pašvaldībās – tādiem, kas sava apmēra vai izmaksu dēļ jau sākotnēji varētu būt apšaubāmi, piemēram, pašvaldības iedzīvotāju skaita, objekta uzturēšanas izmaksu vai atrašanās vietas dēļ. Savus piemērus iedzīvotāji var nosaukt, aizpildot vienkāršu anonīmu aptaujas anketu vai rakstot sociālajos tīklos.

Iegūtā informācija būs noderīga revidentiem, vērtējot, kā pašvaldības īsteno infrastruktūras attīstības projektus. Šajā revīzijā Valsts kontrolei ir iespēja palīdzēt pašvaldībām izvērtēt riskus, lai pašvaldības izvairītos no gadu desmitiem ilgām kredītsaistībām, atsakoties no projektiem, kas var nebūt ilgtspējīgi.

Revīzija notiek gan mazos, gan lielos novados un pilsētās, izlasē iekļaujot pašvaldības, kuras ir īstenojušas vai plāno īstenot nozīmīgus infrastruktūras projektus. Iedzīvotāju sniegtā informācija tiks apkopota un izmantota, izvēloties revīzijā analizējamos projektus. Taču arī informācija par objektiem, kas netiks analizēta šajā revīzijā, būs nozīmīga, plānojot nākotnē veicamās pārbaudes dažādās pašvaldībās. Ja lielā apjoma dēļ visa sniegtā informācija netiks izmantota konkrētajā revīzijā, tā būs noderīga citās Valsts kontroles plānotajās revīzijās.

Uzziņai. Valsts kontrole 2018. gada nogalē ir uzsākusi revīziju, kurā vērtēs pašvaldību infrastruktūras objektu un projektu finansēšanas sistēmas, procesa un kritēriju atbilstību racionālas finanšu līdzekļu izlietošanas, efektivitātes un ilgtspējas principiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties