19. Decembris 2018 11:17
Jaunumi
Valsts nodrošinās juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā

No 2019. gada 1. janvāra personām tiks nodrošinātas tiesības saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā. Aicinām iepazīties ar juridiskās palīdzības nodrošināšanas kārtību.

Valsts nodrošina juridisko palīdzību, ja persona ir iesniegusi konstitucionālo sūdzību (pieteikumu) Satversmes tiesā un Satversmes tiesa ir pieņēmusi lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu, kā šā lēmuma vienīgo pamatu norādot juridiskā pamatojuma neesību vai tā acīmredzamu nepietiekamību prasījuma apmierināšanai.

Persona, kas vēlas saņemt juridisko palīdzību, iesniedz Juridiskās palīdzības administrācijā iesniegumu par juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā – aizpildītu juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapu, ne vēlāk kā divus mēnešus pirms konstitucionālās sūdzības iesniegšanai noteiktā termiņa beigām. Iesniegumam jāpievieno Satversmes tiesas lēmums un dokumenti, kas apliecina personas tiesības pieprasīt un saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību.

Valsts nodrošina juridiskās konsultācijas, procesuālo dokumentu sagatavošanu un juridiskās palīdzības sniegšanu tiesas sēdē.

Personām ir tiesības pieprasīt un saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā, ja tās:

  • ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kādā fiziskā persona atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu;
  • pēkšņi nonākušas tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ);
  • atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.

Sākotnējo konstitucionālo sūdzību (pieteikumu) personai jāsagatavo pašai. Konsultāciju par konstitucionālās sūdzības (pieteikuma) sagatavošanu var saņemt Latvijas Republikas tiesībsarga birojā.

Personām ir pieejami Satversmes tiesas izstrādātie ieteikumi konstitucionālās sūdzības sagatavošanai (Satversmes tiesas tīmekļa vietnē http://www.satv.tiesa.gov.lv/ieteikumi-konstitucionalas-sudzibas-sagatavosanai). Konstitucionālo sūdzību (pieteikumu) Satversmes tiesai var iesniegt sešu mēnešu laikā no pamattiesību aizskāruma brīža vai pēdējās institūcijas nolēmuma spēkā stāšanās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties