16. Oktobris 2018 15:50
Jaunumi
Likumā nostiprinās tiesības izmantot sociālos tīklus bezvēsts pazudušo personu meklēšanā

Otrdien, 16. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””, kas likumā nostiprinās policijas darbinieku tiesības izmantot plašsaziņas līdzekļus un sociālos tīklus, lai noskaidrotu tāda cilvēka personību, kurš nespēj sniegt ziņas par sevi. Likumprojekts arī paredz juridiski nostiprināt policijas darbinieku tiesības nogādāt personas atskurbtuvēs, kā arī tiesības preventīvi novērst vardarbību ģimenē un draudus personas dzīvībai.

Turpmāk policija varēs izmantot ne tikai masu informācijas līdzekļus, bet arī sociālos tīklus, tai skaitā valsts, kā arī pašvaldību masu informācijas līdzekļus un tīmekļvietnes, lai pēc iespējas ātrāk atrastu bezvēsts pazudušo personu, noskaidrotu neatpazīta cilvēka personību vai identificētu līķi. Valsts policija, pirms publiskot personas datus par bezvēsts pazudušu personu, no tās radinieka saņem rakstveida atļauju publiskot personas datus.

Ņemot vērā, ka publicējamā informācija par personām ir attiecināma uz personas datu aizsardzību, kā arī, lai Valsts policija varētu operatīvi rīkoties, tad informācija par personām publicējama tikai tādā apjomā, kas nepieciešami attiecīgā mērķa sasniegšanai, kā arī likumprojektā norādītajos masu informācijas līdzekļos un interneta vietnēs, kā arī Valsts policijas sociālajos tīklos.

Policijas pienākums ir sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras atrodas bezpalīdzības stāvoklī. Lai juridiski nostiprinātu policijas darbinieku tiesības nogādāt personas atskurbtuvē, paredzēta arī likuma “Par policiju” 12. pantā ietverto policijas darbinieka tiesību papildināšana ar tiesībām nogādāt personas, kuras alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties, vai orientēties, vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev, uz iestādēm, kas sniedz atskurbšanas pakalpojumus.

Policistiem noteiktas arī tiesības preventīvi novērst vardarbību ģimenē, draudus personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai un varbūtību, ka draudi varētu turpināties. Grozījumi paredz, ka turpmāk uz rakstveida pieteikuma pamata, lai preventīvi novērstu vardarbību ģimenē un, lai novērstu draudus personas dzīvībai, varēs aizturēt un uzturēt policijas iestādē nevis līdz atskurbšanai vai apstākļu noskaidrošanai, bet līdz būs zudis attiecīgais apdraudējuma pamats.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties