9. Oktobris 2018 14:25
Jaunumi
Inese Laizāne: stiprs tiesībsargs ir demokrātijas balsts

Balstoties uz tiesībsarga rekomendācijām, parlaments ir daudz paveicis cilvēktiesību jomas uzlabošanā, un ceram uz tikpat veiksmīgu sadarbību arī nākotnē. Stiprs tiesībsargs ir demokrātijas balsts. To otrdien, 9. oktobrī, pēc komisijas sēdes, uz kuru deputāti bija aicinājuši Tiesībsarga biroju, sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja pārstāvji deputātus iepazīstināja ar darba rezultātiem par paveikto un plānotajām prioritātēm cilvēktiesību jomā. Kā būtisku panākumu pārstāvji minēja Audžuģimeņu informācijas sistēmas noteikumu pieņemšanu, kas turpmāk Bāriņtiesām uzreiz nodrošinās piekļuvi informācijai par potenciālajām audžuģimenēm konkrētajam bērnam.

Biroja pārstāvji atzīmēja arī sagatavotās rekomendācijas par valsts eksāmenu norises grafiku, kas jaunajam mācību gadam tiks izstrādāts, nodrošinot atbilstošu pārtraukumu starp eksāmeniem, lai skolēniem radītu pēc iespējas mazāku pārslodzi un stresu.

Pie šogad aktualizētajiem jautājumiem tiesībsargs Juris Jansons īpaši uzsvēra bērnu tiesību pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”, norādot, ka notikušais izgaismojis valsts mēroga problēmas – bērnu psihiatru trūkumu un bērnu ievietošanu psihiatriskajās slimnīcās gadījumos, kad uzvedības traucējumus būtu iespējams novērst ambulatori.

Par situāciju Ainažu bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā Cilvēktiesību komisijā deputāti sprieda šī gada februārī, uzsverot, ka būtiska ir ne tikai ārstu, bet arī citu medicīnas darbinieku – māsu, sanitāru - profesionalitāte, lai nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi kopumā.

Tāpat tiesībsarga redzeslokā šobrīd ir jautājums par sociālajām garantijām pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes beigām. J. Jansons atzīmēja, ka valsts noteiktais palīdzības minimums, kas ilgstoši nav ticis pārskatīts, nav pietiekams patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

J. Jansons deputātus iepazīstināja arī ar tēmām, kuras tuvākajā laikā plānots aktualizēt, tostarp uzsvēra, ka zināšanas par tiesībām atbilstošā līmenī būtu jāapgūst jau pamatskolas mācību programmā.

Komisijas deputāti rosināja Tiesībsarga biroju vērst uzmanību arī uz vairākiem citiem jautājumiem, kas skar tiesību jautājumus, piemēram, darba devēju tiesībām. Komisija izteica atzinību par tiesībsarga paveikto un pauda gandarījumu par līdzšinējo sadarbību. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties