30. Augusts 2018 09:09
Jaunumi
Pieejams plašs atbalsts uzņēmēju produktivitātes kāpināšanai – kā atrast sev piemēroto atbalsta programmu?

Forumi par valsts atbalstu uzņēmējiem kļuvuši jau par ikgadēju tradīciju, sniedzot iespēju saņemt aktuālo informāciju par pieejamo un plānoto atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai. Tā ir iespēja iegūt aktuālāko informāciju par šobrīd pieejamo un tuvākajā laikā plānoto ES fondu un valsts atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai un paplašināšanai. Šajos forumos runāsim arī par plānoto atbalstu pēc 2020. gada. Aicinām Latvijas uzņēmējus uz forumiem “Valsts atbalsta biznesu”, kas notiks Valmierā, Liepājā un Jelgavā septembrī.

Arvils Ašeradens, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs: “Pārmaiņas modernas ekonomikas virzienā sasniegsim ar inovācijas attīstību un produktivitātes kāpināšanu, kā rezultātā pieaugs eksporta apjoms un iedzīvotāju labklājība. Šajos virzienos arī vērstas vairums Ekonomikas ministrijas piedāvātās atbalsta programmas – šobrīd atbalstam uzņēmumu investīcijām inovācijās, novatoriskos risinājumos un darbinieku apmācībām pieejami vairāk kā 400 miljoni eiro. Blakus plaši zināmajām un uzņēmēju iemīļotām programmām šogad esam raduši risinājumu, kā turpināt atbalstīt uzņēmēju dalību starptautiskās izstādēs un noorganizēt otro kārtu atbalstam jaunu produktu ieviešanai ražošanā. Ņemot vērā izteiktās darbaspēka pieejamības problēmas, ļoti pieprasīta ir atbalsta programma nodarbināto apmācībām, kā rezultātā jau šobrīd vairāk kā 6000 cilvēkiem celtas nepieciešamās kvalifikācijas prasmes. Atbalsta programmu dažādība ir plaša – aicinu uzņēmējus izmantot šo iespēju un celt savu konkurētspēju!”

Šogad forumos plašāk stāstīsim par Attīstības finanšu institūcijas Altum un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajām valsts atbalsta programmām. Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sniegs ieskatu ES atbalsta politikā pēc 2020. gada. Savukārt Maksātnespējas kontroles dienests informēs uzņēmējus par iespējām aizsargāt savas intereses partneru maksātnespējas procesā. Forumos neizpaliks arī uzņēmēju veiksmes stāsti, kā straujāk attīstīt biznesu, izmantojot valsts un ES sniegtā atbalsta iespējas.

Andris Kužnieks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietnieks, norāda: "Lai gan vēl pavisam nesen Latviju pāršalca runas, ka Eiropas Savienības finanšu atbalsts nākamajā plānošanas periodā būs niecīgs, vai pat tā nebūs vispār, nu redzam, ka bažām nav pamata. Eiropas Komisijas piedāvājumā, rēķinot ES atbalstu uz vienu cilvēku, Latvija joprojām ir viena no valstīm, kas iegūst krietni vairāk nekā citas. Piemēram, Latvijai un Slovākijai paredzētais finansējums – ap 300 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā – joprojām ir trīs reizes lielāks, nekā, piemēram, Itālijai paredzētie līdzekļi. Tas, kam jāpievērš uzmanība – jāmainās mūsu domāšanai un no dāvanu jeb grantu saņēmējiem jātop par gudriem finanšu pārvaldniekiem, kas māk izmantot arī citus Eiropas piedāvātos finanšu instrumentus. Jādomā, kā uzņēmējdarbībai efektīvāk veidot saiknes ar zinātni un pētniecību, un daudz lielāka vērība jāpievērš inovācijām un zaļajai domāšanai."

Inese Zīle, ALTUM valdes locekle: “Naudas ir daudz, jāspēj tikai tā paņemt. Šī tēze labi raksturo šodienas situāciju valsts atbalsta jomā uzņēmējdarbībai.  Dažādām vajadzībām piemērotu finanšu instrumentu klāsts šodien ir plašāks nekā jebkad iepriekš, savukārt forumos palīdzēsim šajā piedāvājumā noorientēties, lai uzņēmēji varētu to maksimāli efektīvi izmantot savā labā.  Turklāt nestāvam uz vietas, mums ir virkne jaunumu. Te jāpiemin gan finanšu instruments portfeļgarantijas, kas banku finansējumu ļauj saņemt ar zemāku procentu likmi, gan aizdevumi uzņēmumu energoefektivitātei, kas uz enerģijas ietaupījuma rēķina palīdz panākt būtisku finansiālu ietaupījumu salīdzinoši īsā laikā. Tāpat arī  ieviestas izmaiņas lauksaimniecības zemes iegādes nosacījumos, kas paplašina gan tradicionālo, gan bioloģisko, gan arī jauno lauksaimnieku iespējas nopirkt zemi. Aicinu apmeklēt forumus Valmierā, Liepājā un Jelgavā, kuros detalizēti skaidrosim finanšu instrumentu iespējas. Tāpat forumi ir lieliska vieta pieredzes apmaiņai un kontaktu dibināšanai, ko veiksmīgi uzņēmēji atzīst par tikpat svarīgu elementu kā attīstībai pieejamu finansējumu.”

Andris Ozols, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors: “Pastāv viedoklis, ka idejai nav nozīme, svarīgs ir tās izpildījums. Tāpēc ikviens no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras komandas Latvijā un visā pasaulē strādā, lai mūsu klientu idejas tiktu attīstītas, radot pēc iespējas augstāku pievienoto vērtību – zinātnē balstītu, tirgus prasībām atbilstošu un eksportspējīgu. 15 biznesa inkubatori visā Latvijā, tehnoloģiju skauti un pārstāvniecības ārvalstīs, tā ir tikai daļa no resursiem, kas LIAA ietvaros ikvienam ir pieejama. Aicinu izmantot iespēju un šajos forumos uzmanīgi klausīties par to, kādas programmas šobrīd administrē LIAA, jo mums ir gan padoms, gan finansējuma avoti, lai, iespējams, tieši Tava ideja kļūtu par nākamo Latvijas veiksmes stāstu.”

Forumi “Valsts atbalsta biznesu” notiks:

  • 12. septembrī Valmierā, Koncertzālē “Valmiera”, Leona Paegles ielā 10;
  • 19. septembrī Liepājā, Liepājas Olimpiskajā centrā, Brīvības ielā 39;
  • 26. septembrī Jelgavā, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādē “Kultūra", Kr.Barona ielā 6.

Detalizēta informācija par forumiem – dienas kārtība, norises vietas un laiki, saites uz reģistrācijas anketu dalībai forumos -  publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.  Dalība forumos - bezmaksas.

Forumus “Valsts atbalsta biznesu” jau tradicionāli organizē Ekonomikas ministrija, Attīstības finanšu institūcija Altum, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā  informatīvās kampaņas “Atbalsts uzņēmējiem” ietvaros. Aktuālajai informācijai par atbalstu uzņēmējiem aicinām sekot mūsu Facebook lapā: www.facebook.com/atbalstsuznemejiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties