8. Augusts 2018 12:02
Jaunumi
Rīgas dome nepamatoti uzspiež Rīdzinieka kartes īpašniekiem izmantot pašvaldības norēķinu sistēmu

Konkurences padome (KP) norāda – pastāvošā kārtība, kad Rīdzinieka kartes īpašnieki atlaides par autostāvvietu pakalpojumiem atsevišķās galvaspilsētas zonās var iegūt tikai tad, ja norēķinās, izmantojot pašvaldības pakalpojumu sniedzēju, rada nepamatotus ierobežojumus gan patērētājiem izvēlēties tiem ērtāko norēķinu sistēmu, gan privātajiem uzņēmējiem piedāvāt savus pakalpojumus. Lai novērstu konstatētos tirgus kropļojumus, KP aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt Rīgas domes rīcību.

SIA “Rīgas satiksme”, kas galvaspilsētā ir pašvaldības maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja, savam meitas uzņēmumam SIA “Rīgas karte” ir nodevusi ekskluzīvas tiesības uzturēt Rīdzinieka kartes. Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka Rīdzinieka kartes īpašniekiem, norēķinoties par maksas autostāvvietu lietošanu B, C un D zonās, tiek piemērota 20 % atlaide, taču tikai tādā gadījumā, ja tie izmanto elektroniskās naudas kontu, ko uztur SIA “Rīgas karte”. Līdz ar to pašvaldība nepamatoti liedz Rīdzinieka kartes īpašniekiem, kas par maksas autostāvvietu lietošanu vēlas norēķināties, izmantojot SIA “Mobilly” vai citu privātu uzņēmumu pakalpojumus, saņemt konkrēto atlaidi.

KP secināja, ka tādējādi Rīgas dome nodrošina nepamatotas priekšrocības sev tieši un pastarpināti piederošām kapitālsabiedrībām, vienlaikus radot būtiskus konkurences kropļojumus un ierobežojot patērētāju iespējas izvēlēties tiem ērtāko norēķinu veidu.

KP, vērtējot pašvaldības uzņēmumu rīcību Konkurences likuma tvērumā, nekonstatēja SIA “Rīgas satiksme” dominējošo stāvokli autostāvvietu pakalpojuma sniegšanas tirgū, jo klientiem Rīgā ir iespējas izvēlēties starp dažādiem stāvvietu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī SIA “Rīgas karte” dominējošo stāvokli norēķinu tirgū. Tomēr iestāde saskatīja nepamatotus pašvaldības radītus konkurences ierobežojumus, ko izraisījusi konkurences neitralitātes principa ignorēšana, piemērojot pašvaldības saistošos noteikumus. 

KP norāda, ka atbilstoši konkurences neitralitātes jeb nediskriminēšanas principam atlaides būtu jāsaņem visiem Rīdzinieka kartes īpašniekiem neatkarīgi no norēķinu pakalpojuma sniedzēja veida – vai tas ir pašvaldības, vai privāts uzņēmums. Tas nodrošinātu vienlīdzīgas un godīgas konkurences iespējas arī citiem norēķinu pakalpojuma sniedzējiem.

Skaidrīte Ābrama, KP priekšsēdētāja: “Kārtējo reizi Rīgas pašvaldība rupji demonstrē savu izpratni par uzņēmējdarbības “veicināšanu”, sev piederošiem uzņēmumiem piešķirot konkurences priekšrocības, kamēr privātajiem uzņēmumiem liedzot uz līdzvērtīgiem nosacījumiem piedāvāt līdzīgus pakalpojumus. Diemžēl Konkurences padome šādos gadījumos ir bezspēcīga. Latvijas konkurences regulējumā joprojām vēl nav nostiprinātas tiesības vērsties pret valsts un pašvaldību radītiem konkurences kropļojumiem.”

Lai novērstu Rīgas domes saistošo noteikumu radīto konkurences ierobežošanu, aizsargājot savu kapitālsabiedrību ekonomiskās intereses un pārkāpjot konkurences neitralitāti, KP ar konkrētā tirgus izpētē iegūtajiem secinājumiem vērsusies VARAM, kas uzrauga pašvaldību darbību, t.sk. izdoto saistošo noteikumu likumību.

Saite uz KP vēstuli VARAM: https://goo.gl/pyYDMt

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties