21. Jūnijs 2018 14:02
Jaunumi
Saeima atbalsta grozījumus Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā

Saeimas deputāti ceturtdien, 21. jūnijā, galīgajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, kas pilnveido ar sankciju režīmiem saistīto regulējumu, lai efektīvi varētu piemērot un izpildīt nacionālās un starptautiskās sankcijas.

Likuma grozījumi precizē subjektu loku, uz ko attiecas sankciju ievērošana un izpilde. Tāpat risināti jautājumi saistībā ar nacionālo sankciju spēkā stāšanās laiku un Ministru kabineta rīkojumu darbību to apstrīdēšanas gadījumā, kā arī sankciju piemērošanu publisko iepirkumu jomā. Likumprojektā noteiktas arī kompetento institūciju tiesības pieņemt lēmumus par sodu noteikšanu, ja tiek pārkāpts likuma regulējums.

Likumprojektā paplašināta norma, kas nosaka likuma mērķi, norādot, ka regulējumā noteiktajā kārtībā ieviešamas arī Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma dalībvalsts noteiktās sankcijas. Tāpat noteikts, ka valstij saistošās sankcijas ir jāievēro visām fiziskām un juridiskām personām. Līdz ar to neviena persona nedrīkst veikt darbības, kas pieļautu vai veicinātu sankciju režīma apiešanu vai izvairīšanos no sankciju izpildes, norādīts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumi paredz, ka rīkojums, ar kuru nosaka sankcijas, stājas spēkā ar tā parakstīšanas brīdi. Likumprojektā skaidrots, ka izmaiņas nepieciešamas, lai novērstu šaubas par nacionālo sankciju spēkā stāšanās brīdi. Tāpat noteikts, ka nākamajā dienā rīkojums jāpublicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, lai informētu visus likuma subjektus un pirms tam ļautu kompetentajām institūcijām izpildīt ar rīkojumu uzliktos pienākumus.

Savukārt publisko iepirkumu jomā noteikta iespēja atteikties slēgt līgumu ar tādiem piegādātājiem, ar kuriem noslēgtā līguma izpilde var tikt kavēta noteikto sankciju dēļ. Regulējums attiecināms gan uz sankcijām, kas noteiktas kandidātam vai pretendentam kā juridiskai personai, gan to pārstāvošām personām, kā arī uz personālsabiedrības biedriem, ja kandidāts vai pretendents ir personālsabiedrība, kā arī apakšuzņēmējiem un personām, kuras piesaistītas, lai izpildītu kvalifikācijas prasības. Pienākums neattieksies uz jau noslēgtiem līgumiem, kā arī iepirkuma procedūrām, kas uzsāktas vai izsludinātas pirms šīs normas stāšanās spēkā.

Līdz šim spēkā esošais regulējums nenoteica sankciju ievērošanu publiskā iepirkuma jomā, tādējādi bijuši gadījumi, kad publiskā iepirkuma rezultātā noslēgtos līgumus nav bijis iespējams izpildīt noteikto sankciju dēļ, skaidrots likumprojekta anotācijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties