24. Aprīlis 2018 11:51
Jaunumi
Nacionālajā bibliotēkā – Satversmei veltīta krājuma izlase un priekšlasījums

Tuvojoties Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienai, no 23. aprīļa līdz 1. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītavā (2. stāvā) būs apskatāma tematiska krājuma izlase "Satversme. Sākotne. Tagadne. Attīstība". Savukārt 26. aprīlī plkst. 18.00 Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) bibliotēkas lasītavā (M stāvā) notiks Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja, docenta Dr.iur. Jāņa Plepa priekšlasījums "Satversme kā Latvijas valstiskuma simbols". Ieeja bez maksas.

Krājuma izlasē aptvertās tēmas: Latvijas valsts tiesiskie pamati, Satversmes pamatlicēji, Satversmes izdevumi un komentāri, Latvijas valstiskuma nepārtrauktība (kontinuitāte). Turpretī priekšlasījumā J. Pleps aplūkos tādus jautājumus kā Satversmes tapšana, likteņi, atjaunošana un nozīme.

Demokrātiskas tiesiskas valsts konstitūcija ir viens no nozīmīgākajiem valstiskuma simboliem. Mūsu valsts konstitucionālais pamats ir Latvijas Republikas Satversme (turpmāk – Satversme). 1920. gada 17. un 18. aprīlī pēc Brīvības cīņām Latvijas tauta ievēlēja savus priekšstāvjus – Latvijas Satversmes sapulci, kas ir pirmais vēlētais mūsu valsts parlaments. Par Latvijas Satversmes sapulces prezidentu ievēlēja Jāni Čaksti, kas vēlāk kā pirmais pildīja arī Latvijas Valsts prezidenta amata pienākumus. Savā uzrunā Satversmes sapulces svinīgajā sēdē Jānis Čakste norādīja, ka "[..] viņas [Satversmes sapulces] pilnvaras aptver visu Latvijas valsts dzīvi, uz viņu gulstas pienākums iekārtot un nodibināt mūsu valsti uz laiku laikiem."

1920. gada 1. maijā tika sasaukta Latvijas Satversmes sapulce. Viens no Satversmes sapulces galvenajiem uzdevumiem bija izstrādāt Latvijas Republikas pamatlikumu. Satversme tika pieņemta 1922. gada 15. februārī, izsludināta 1922. gada 30. jūnijā un stājās spēkā 1922. gada 7. novembrī.

Īpašs paldies zinātniskajam konsultantam Dr.iur. Jānim Plepam par sadarbību krājuma izlases veidošanā.

Maiju LNB pasludina par Satversmes mēnesi bibliotēkā – 11. maijā notiks konference "Varas Latvijā. No senlaikiem līdz valstij", rīko Latvijas Universitāte un LNB, bet 31. maijā – starpdisciplināra saruna "Kad kaķis uz sliekšņa mazgājas…", rīko Latvijas Republikas Satversmes tiesa un LNB.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties