22. Marts 2018 14:15
Jaunumi
Pētniecības projektu noslēdz ar monogrāfiju par juridisko personu publiski tiesisko atbildību
Madara Marija Ose

Noslēdzot darbu vairāk nekā trīs gadu garumā, sagatavota un 2018. gada 21. martā atvērta Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) pieredzējušo un jauno pētnieku izstrādāta kolektīva monogrāfija "Juridisko personu publiski tiesiskā atbildība".

Tā kā tautsaimniecības ilgtspējīga un konkurētspējīga attīstība nav iedomājama bez kvalitatīva tās tiesiskā regulējuma, aptverot tiesību normu saprotamību, stabilitāti, prognozējamību un citas prasības, 2014. gada nogalē LU JF uzsāktas valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV projekta aktivitātes, lai sabiedrībai sniegtu jaunas un ilgtermiņā izmantojamas zināšanas par tautsaimniecības tiesiskās vides stabilitāti un izstrādātu modernus, ilgtspējīgus un cilvēktiesībām atbilstošus ieteikumus tautsaimniecības tiesiskā ietvara efektivitātes paaugstināšanai.

Īstenojot projektu, apzinātas un analizētas dažādu tautsaimniecības jomu tiesiskā regulējuma un tā piemērošanas problēmas, ieteikti risinājumi to novēršanai, sagatavoti tiesu prakses apkopojumi un likuma tekstu komentāri, izstrādāti konkrēti priekšlikumi tiesību normu grozījumiem un to piemērošanas prakses pilnveidei. Analizētas spēkā esošās tiesību normas un to saturs, izteikti ierosinājumi to pilnveidei. Ieteikumi darīti zināmi likumdošanas procesā iesaistītajām personām.

Pētniecības darbu vadīja Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle, profesore Ārija Meikališa, bet pētniecības aktivitātēs iesaistījās LU JF profesore Kristīne Strada-Rozenberga, asociētā profesore Anita Rodiņa, docents Edvīns Danovskis, docents Vadims Mantrovs, lektors Gunārs Kūtris, kā arī doktoranti Jekaterina Makurina, Armands Smans un Jānis Maizītis.

Pētnieku darbs rezultējies pētījumos par tiesiskajiem aspektiem, kas svarīgi tautsaimniecības sekmīgai attīstībai. Īpaša uzmanība veltīta tautsaimniecības interešu konstitucionālajai, kriminālprocesuālajai un administratīvi tiesiskajai aizsardzībai, kā arī apdrošināšanas, intelektuālā īpašuma un konkurences tiesībām. Noslēdzot projekta darbu vairāk nekā trīs gadu garumā, izdota un 2018. gada 21. martā atvērta kolektīva monogrāfija par juridisko personu publiski tiesisko atbildību, tās aktualitātēm, problēmām un iespējamiem risinājumiem.

"Visi izdevumā iekļautie raksti veidoti kā padziļināti pētījumi, pievienojot ieteikumus apzināto problēmu novēršanā. Ceru, ka sniegtie vērtējumi būs noderīgi kā studijām, tā juridiskās prakses jomā un ka izteiktie priekšlikumi izpelnīsies uzmanību, tiks apspriesti un ņemti vērā tiesību normu jaunradē un piemērošanā," norāda projekta vadītāja, profesore Ā. Meikališa.

Monogrāfija sagatavota un izdota ar Valsts pētījumu programmas 5.2. Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai – jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC-LV) atbalstu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VĒL PAR ŠO TĒMU
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties