21. Marts 2018 10:51
Jaunumi
Viltotu preču tirdzniecība un brīvās tirdzniecības zonas

Eiropas Savienības intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ir publicējuši pētījumu par viltotu preču tirdzniecību brīvajās tirdzniecības zonās.

2018. gada pētījuma dati atklāj, ka vairāk nekā 3,500 brīvās tirdzniecības zonas pasaulē ir veicinājušas tirdzniecības ceļu attīstību, savukārt vāja regulējuma dēļ tas kļuva par labvēlīgu vidi viltotu preču plūsmām. Pētījums papildina 2016. gadā veikto pētījumu, kurā atklājās, ka aptuveni 2,5 % no pasaules produkcijas tiek viltota. Savukārt viltoto un pirātisko preču starptautiskā tirdzniecība veido 461 miljarda dolāru (338 miljardu eiro) lielu apgrozījumu. Pētījumā tika atzīmēts, ka brīvās tirdzniecības zonas nodarbina 66 miljonus cilvēku un rada tiešu ar tirdzniecību saistītu pievienoto vērtību vairāk nekā 365 miljardu eiro (500 miljardu dolāru) vērtībā.

Pētījums apstiprina saiti starp brīvās tirdzniecības zonām un viltotām precēm. Brīvās tirdzniecības zonu esamība, to skaits un lielums valstī ir saistīts ar eksportēto viltoto preču vērtības pieaugumu. Papildu brīvās tirdzniecības zona ekonomikā palielina eksportēto viltoto preču vērtību par 5,9 %.

EUIPO izpilddirektors Antoniu Kampinušs (António Campinos) un OECD direktors Rolfs Alters (Rolf Alter) norāda: „Lai pilnībā izprastu viltotu un pirātisku ražojumu tirdzniecības problēmu un noteiktu labākos tās risināšanas ceļus, politikas veidotājiem ir vajadzīgi uz pierādījumiem balstīti dati, kas parāda saikni starp brīvām tirdzniecības zonām un nelikumīgu tirdzniecību, ietverot viltotu un pirātisku preču tirdzniecību. Mēs esam ļoti gandarīti, ka abas mūsu pārstāvētās iestādes spēja sadarboties, lai izstrādātu šo pētījumu. Mēs esam pārliecināti, ka šī darba rezultāti sekmēs tādu inovatīvu politikas iespēju attīstību, kuru mērķis būs reaģēt uz viltotu preču tirdzniecības un citu nelikumīgas tirdzniecības veidu izraisītajām problēmām.”

Lai novērstu zonu sagrozīšanu nelikumīgu darbību rezultātā, nekavējoties būs nepieciešami efektīvāki kontroles pasākumi un zonas koordinēšana gan valstu, gan starptautiskā līmenī.

Saite uz pētījumu ir atrodama Eiropas intelektuālā īpašuma pārkāpumu novērošanas centru tīmekļa vietnē, kas ietver arī kopsavilkumu latviešu valodā.

Citi Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra pētījumi.

Par EUIPO

EUIPO ir ES decentralizēta aģentūra, kas bāzēta Alikantē, Spānijā. Tā nodrošina Eiropas Savienības preču zīmju un reģistrēto kopienas dizainparaugu reģistrācijas, kas nodrošina intelektuālā īpašuma aizsardzību visās 28 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī nodrošina sadarbības aktivitātes starp nacionālajiem un reģionālajiem ES dalībvalstu intelektuālā īpašuma birojiem. Līdz 2016. gada 23. martam EUIPO bija pazīstams kā Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs (OHIM).

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs tika dibināts 2009. gadā, lai atbalstītu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un ieviešanu, kā arī lai palīdzētu apkarot pieaugošos draudus un intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus. 5. jūnijā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 386/2012 Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs tika pievienots EUIPO.

Vairāk informācijas par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties