19. Februāris 2018 08:46
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 19. līdz 23. februārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 19. līdz 23. februārim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances vai pirmās instances tiesas spriedumiem un sešas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Konkurences padome, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Nodrošinājuma valsts aģentūra, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Rīgas dome.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs astoņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un sešas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas lietas. Piecās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības. Vienā lietā saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumu. Vienā lietā izskatīs apsūdzētā sūdzību par lēmumu neatjaunot procesuālo termiņu kasācijas sūdzības iesniegšanai.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 20. februārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedzis apsūdzētais.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 125. panta trešās daļas, proti, par tīšu smagu miesas bojājumu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bija par iemeslu cietušā nāvei, sods apsūdzētajam noteikts brīvības atņemšana uz 3 gadiem 6 mēnešiem.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar prokurores apelācijas protestu un apsūdzētā apelācijas sūdzību, pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par apsūdzētajam noteikto sodu.

Apelācijas instances tiesa apsūdzētajam sodu noteikusi, piemērojot  Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 1.punktu, brīvības atņemašana uz 4 gadiem 6 mēnešiem.

Lietā aktualizēts jautājums par soda noteikšanu, piemērojot Krimnāllikuma 49.1panta nosacījumus  (Lieta SKK-54/2018).

2) Administratīvo lietu departaments 22. februārī rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pieņēma lēmumu par pieteicējas un viņas nepilngadīgās meitas piespiedu izraidīšanu no Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijas, vienlaikus nosakot pieteicējai ieceļošanas aizliegumu uz trim gadiem. Ar Administratīvās rajona tiesas spriedumu noraidīts pieteicējas pieteikums par šī lēmuma atcelšanu. Pieteicēja iesniedza kasācijas sūdzību, norādot, ka rajona tiesa nav ņēmusi vērā valsts starptautiskās saistības, kas paredz to, ka personu nedrīkst izraidīt no valsts pret viņas gribu, ja pastāv risks, ka persona tādējādi saskarsies ar necilvēcīgu attieksmi vai iespējamu vajāšanu. Pieteicējas ieskatā, piespiedu izraidīšanas rezultātā tiktu pārkāptas pieteicējas, kā arī viņas meitas tiesības uz dzīvību (Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 2. pants), kā arī spīdzināšanas, cietsirdīgas vai pazemojošas izturēšanās aizliegums (minētās konvencijas 3. pants). (Lieta SKA-288/2018).

3) Administratīvo lietu departaments 22. februārī rakstveida procesā izskatīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kasācijas sūdzību par Administratīvā apgabaltiesas spriedumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs konstatēja, ka pieteicēja AS „Dinamo Rīga” veica priekšvēlēšanas aģitāciju, pārkāpjot likumā noteikto ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistītajai personai pieļaujamo izdevumu apmēru, un ar lēmumu uzdeva pieteicējai pārskaitīt pārsniegto summu valsts budžetā.

Birojs konstatēja, ka pieteicēja izvietoja vides reklāmas plakātus ar saukļiem „Par labu hokeju!” un „Par labu „Dinamo”!”, kas ir analoģiski partiju apvienības „Par labu Latviju” (turpmāk – partija) priekšvēlēšanu aģitācijas sauklim, un ar hokejista fotogrāfiju, kurā viņš attēlots, turot rokās hokeja kreklu ar ciparu „8”. Savukārt partijas mājaslapā priekšvēlēšanu periodā tika izvietotas fotogrāfijas, kurās atspoguļotas hokeja kluba „Dinamo Rīga” spēles un kurās redzams karogs ar ciparu „8”, sauklis „Par labu hokeju” un partijas simbolika. Turklāt plakātu izvietošanas laikā vairāki pieteicējas akcionāri un padomes locekļi bija arī partijas valdes locekļi. Līdz ar to birojs secināja, ka minētie plakāti satur slēptu partijas politisko aģitāciju. Administratīvā apgabaltiesa atcēla biroja lēmumu daļā, ar kuru pieteicējai uzdots pārskaitīt valsts budžetā pārsniegto izdevumu apmēru, bet pārējā daļā pieteikumu noraidīja. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iesniedza kasācijas sūdzību, norādot, ka tiesa ir taisījusi kļūdainu spriedumu un neprecīzi aprēķinājusi summu. Savukārt pieteicēja iesniedza pretsūdzību, kurā arī norādījusi uz tiesas pieļauto pārkāpumu, aprēķinot summu, kas pārsniedz pieteicējai atļauto priekšvēlēšanas aģitācijas izdevumu apmēru. (Lieta SKA-388/2018).

4) Krimināllietu departaments 22. februārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kurā kasācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesnieguši viens apsūdzētais un divu apsūdzēto aizstāvji.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu trīs apsūdzētie atzīti par vainīgiem un sodīti par Krimināllikuma 179. panta trešajā daļā paredzēta noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par svešas mantas prettiesisku piesavināšanos, lielos apmēros, esot personai, kurai šī manta uzticēta un kuras pārziņā tā atradusies.

Visi apsūdzētie saskaņā ar Krimināllikuma 49.1, 58. panta piekto daļu un 59. panta trešo daļu no soda atbrīvoti.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar prokurores apelācijas protestu un divu apsūdzēto apelācijas sūdzībām, pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par apsūdzēto atbrīvošanu no soda saskaņā ar Krimināllikuma 58. panta piekto daļu un 59. panta trešo daļu.

Apelācijas instances tiesa apsūdzētajiem sodu noteikusi, piemērojotKrimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 1. punktu un Krimināllikuma 55. pantu, proti, brīvības atņemašanas sodu noteikusi nosacīti ar pārbaudes laiku uz 2 gadiem.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzēto tiesībām uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā(Lieta SKK-111/2018).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties