16. Janvāris 2018 13:49
Jaunumi
Zanes Sedlovas Latvijas Universitātē aizstāvēto promocijas darbu izdod monogrāfijā

Klajā nākusi Dr. iur. Zanes Sedlovas monogrāfija „Tiesību aizsardzības mehānismi, ja tiesa neuzdod prejudiciālo jautājumu”. Izdevuma pamatā ir autores Latvijas Universitātē (LU) aizstāvētais promocijas darbs.

"Eiropas Savienības tiesību piemērošana nacionālajā tiesvedībā šobrīd vairs nav retums un var skart ikvienas lietas dalībnieku. Tiesvedības procesā arvien lielāku nozīmi gan lietas dalībnieki, gan tiesneši piešķir prejudiciālā nolēmuma procedūrai. Līdz 2017. gada 1. novembrim Latvijas tiesas kopumā jau 58 gadījumos izmantojušas iespēju vērsties Eiropas Savienības Tiesā ar prejudiciālo jautājumu. Savukārt statistika par to, cik bieži Latvijas tiesas pēc savas iniciatīvas vai lietas dalībnieka lūguma ir apsvērušas prejudiciālā jautājuma uzdošanas nepieciešamību, bet tomēr nolēmušas šo tiesību instrumentu neizmantot, nav pieejama," stāsta monogrāfijas autore Zane Sedlova.

Grāmatā padziļināti analizēta situācija, kad pēdējās instances tiesa neizpilda Līguma par Eiropas Savienības darbību 267. panta trešajā daļā noteikto pienākumu. Autore šādā kontekstā aplūko prejudiciālā nolēmuma jēdzienu un vēsturisko attīstību, „Cilfit” kritērijus un to piemērošanu Augstākās tiesas praksē, kā arī četrus tiesību aizsardzības mehānismus, t.i., pārkāpuma procedūru, konstitucionālo uzraudzību, pieteikumu Eiropas Cilvēktiesību tiesai, valsts atbildības prasību. Z. Sedlovas izstrādātā pētījuma novitāte atklājas tiesību aizsardzības mehānismu vispusīgā un salīdzinošā analīzē, piemērošanas kritēriju identificēšanā, kā arī šo mehānismu darbotiesspējas Latvijas tiesību sistēmā izvērtēšanā.

Z. Sedlovas apkopotās idejas būs būtisks informācijas avots ikvienam indivīdam vai uzņēmumam, kas savu tiesību aizsardzībai ir vērsies tiesā lietā, kas nomināli var skart Eiropas Savienības tiesību akta spēkā esamības vai interpretācijas jautājumus. Autores paustās atziņas būs noderīgas ne vien nozares praktiķiem, bet arī topošajiem speciālistiem - studentiem. Vienlaikus pētījums sniedz vērtīgus ierosinājumus tiesnešiem, lemjot par prejudiciālā jautājuma uzdošanas nepieciešamību.

Z. Sedlova ir tiesību zinātņu doktore un zvērināta advokāte. Profesionālo pieredzi ieguvusi, strādājot dažādos juridiskās specialitātes amatos Latvijas Valsts prezidenta kancelejā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā, advokātu birojos Latvijā un Beļģijā. Autore akadēmiskās zināšanas ieguvusi LU, Roterdamas Erasma Universitātē un Amsterdamas Universitātē. Promocijas darbu "Tiesību aizsardzības līdzekļi jautājuma prejudiciālā nolēmuma pieņemšanai neuzdošanas gadījumā" Z. Sedlova aizstāvēja LU Juridiskās zinātnes nozares valststiesību, starptautisko tiesību, tiesību teorijas un vēstures un policijas tiesību apakšnozaru promocijas padomes atklātā sēdē 2017. gada 7. aprīlī.

Grāmata iegādei pieejama VAS “Tiesu namu aģentūra” grāmatu apgādā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties