15. Janvāris 2018 09:36
Jaunumi
Par kāsācijas kārtībā izskatāmām lietām no 15. līdz 19. janvārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 15. līdz 19. janvārim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu. Rakstveida procesā tiesa izskatīs divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzība iesniegta lietā, kurā atbildētājs ir Valsts ieņēmumu dienests.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu un rakstveida procesā vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumiem.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs lietas. Vienā lietā saņemtas apsūdzētā un aizstāvja kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumu. Divās lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protests. Vienā lietā mutvārdu procesā izskatīs pieteikumu par izdošanas pieļaujamību.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 16. janvārī izskatīs Valsts ieņēmumu dienesta kasācijas sūdzību lietā, kas ierosināta pēc SIA „LS Custom Services” pieteikuma atcelt Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, ar kuru pieteicējai uzlikts pienākums maksāt muitas nodokli, antidempinga maksājumu un pievienotās vērtības nodokli. Augstākā tiesa bija apturējusi tiesvedību lietā, jo uzdeva Eiropas Savienības Tiesai prejudiciālus jautājumus.

Stājoties spēkā Eiropas Savienības Tiesas spriedumam (lieta C-46/16), Augstākā tiesa atjaunojusi tiesvedību lietā.

Pieteicēja SIA „LS Customs Services” muitas kontroles punktā „Rīgas brīvostas MKP” noformēja muitas tranzīta deklarāciju preču – bērnu divriteņi un to daļas – tranzītam no Ķīnas Tautas Republikas uz Krievijas Federāciju. Tranzīta procedūra netika pabeigta, jo saņēmēja muitas iestāde – Terehovas muitas kontroles punkts – nesaņēma pienākšanas paziņojumu termiņā, kurā preces tajā bija jāuzrāda.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) veica nepabeigtās muitas procedūras – tranzīta pārbaudi un secināja, ka notikusi nelikumīga izvairīšanās pakļaut muitas kontrolei ar ievedmuitas nodokļiem apliekamās preces un tādējādi ir radies muitas parāds. Pārbaudes rezultātā dienests pieteicējai papildu samaksai budžetā noteica muitas nodokli, antidempinga maksājumu un pievienotās vērtības nodokli. Lēmumā, papildus citiem apsvērumiem, norādīts, ka preču, kuras bija iecerēts pārdot Krievijas Federācijā, muitas vērtību nav iespējams noteikt atbilstoši Padomes Regulas Nr. 2913/92 29. panta nosacījumiem, kā arī dienesta rīcībā nav informācijas, lai izmantotu Muitas kodeksa 30.panta 2.punkta „a”, „b”, „c” un „d” apakšpunktos norādītās vērtēšanas metodes. (Lieta SKA-4/2018).

2) Krimināllietu departaments 18. janvārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur par Rīgas apgabaltiesas spriedumu kasācijas sūdzību iesniedzis apsūdzētā aizstāvis un prokurors iesniedzis kasācijas protestu.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par Krimināllikuma 110. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par zivju ķeršanu bez attiecīgas atļaujas, aizliegtā laikā, aizliegtā vietā un ar aizliegtiem rīkiem (patvaļīgu iegūšanu), ar ko radīts būtisks kaitējums. Sods apsūdzētajam noteikts brīvības atņemšana uz 7 mēnešiem. No apsūdzētā par labu Valsts vides dienestam piedzīta kaitējuma kompensācija 192 301,80 eiro.

Apelācijas instances tiesa iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar apsūdzētā aizstāves apelācijas sūdzību pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par apsūdzētajam noteikto sodu.Sods apsūdzētajam noteikts – piespiedu darbs uz 250 stundām.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzētā vainīgumu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā un viņam noteikto sodu. (Lieta SKK-18/2018).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties