2. Janvāris 2018 10:48
Studenta Vārds
Latvijas Universitātes studenti – Ziemeļaustrumeiropā vēl nepārspēti
Komandas treneris Artūrs Kučs, Madara Meļņika, Agita Rudziša, Emīls Jonins un Kristers Losāns.
No komandas arhīva

Nedēļu pirms Ziemassvētkiem, 17. decembrī, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda starptautisko mediju tiesību izspēlē (Price Media Law Moot Court Competition) izcīnīja uzvaru šo sacensību Ziemeļaustrumeiropas reģionālajā kārtā, kas jau otro gadu norisinājās Ukrainā, Kijevā. 2017./2018. gada komandas sastāvā ir Agita Rudziša, Emīls Jonins, Madara Meļņika un Kristers Losāns. Savukārt komandas treneri aizvien nemainīgi ir asociētais profesors Artūrs Kučs un doktorante Lolita Bērziņa.

Vērts pieminēt, ka Latvijas Universitāte (LU) aizvien ir vienīgā universitāte, kuras pārstāvjiem ir izdevies uzvarēt šo sacensību Ziemeļaustrumeiropas reģionālajā kārtā kopš tās izveides. Šādi LU Juridiskās fakultātes komandu sasniegumi ir izraisījuši arī zināmu izmisumu Ukrainas Nacionālās universitātes "Kijevas Mohilas akadēmija" (National University of Kyiv-Mohyla Academy) trenerim, kurš ir publiski piesolījis atlīdzību personām, kas viņam sniegs informāciju, kura palīdzētu uzveikt Latvijas Universitātes komandas. Neskatoties uz sāncenšu izmisumu, cerams, ka pamazām ir iedibināta paliekoša un dzīvotspējīga tradīcija, jo nākamgad Latvijas Universitātes komanda noteikti tiks sagaidīta kā vissīvākais konkurents ikvienam sacensību dalībniekam.

Uzvara šo sacensību reģionālajā kārtā ir nozīmīga arī tādēļ, ka tā komandai nodrošina ceļazīmi uz sacensību fināla kārtu, kas norisināsies Lielbritānijā, Oksfordā, un kurā LU Juridiskās fakultātes komanda varēs apliecināt savas zināšanas un spējas visas pasaules labāko komandu vidū.

Šā gada izspēles kāzusa pamatā ir iekļautas šobrīd interneta vidē īpaši aktuālas problēmas, t.i., atriebības prono (revenge porn) un viltus ziņas (fake news). Sacensībās dalībniekiem kā pieteicēju pārstāvjiem ir jāaizstāv indivīda un sociālās platformas tiesības uz vārda brīvību, kurās ietilpst nepatiesu ziņu un intīmu fotoattēlu izplatīšana. Savukārt kā valdības pārstāvjiem sacensību dalībniekiem ir jāpierāda, ka privātās dzīves neaizskaramība prevalē pār nepatiesu ziņu un intīmu fotoattēlu izplatīšanu.

Attiecībā uz pašu izspēles norisi jāatzīst, ka komandai salīdzinoši īsajā laika posmā ar intensīvu un regulāru treniņu palīdzību bija izdevies pienācīgi sagatavoties arī mutiskajai sacensību daļai. Komandas treniņi turpinājās arī Kijevā – gan no rīta, gan vakarā, atkārtojot runas un sagatavojot jaunus pretargumentus nākamās dienas pretiniekiem. Tādējādi neviens komandas dalībnieks neapmulsa pēc tiesnešu sarežģītajiem jautājumiem un demonstrēja pārliecinošu sniegumu. Īpaši spraiga cīņa komandai bija ar Ukrainas Nacionālās universitātes "Kijevas Mohilas akadēmija" un Baltkrievijas Valsts universitātes (Belarusian State University) komandām. Daži no Ukrainas komandas dalībniekiem jau pagājušā gadā bija ar panākumiem startējuši citās starptautiskajās izspēlēs un viņu ievērojamā pieredze un zināšanas bija acīmredzamas. Savukārt Baltkrievijas komanda, ar kuru Latvijas Universitātes komanda tikās finālā, pārsteidza ar savu sagatavotību, tiesu prakses pārzināšanu, kā arī pieeju kāzusam no pavisam jauniem skatupunktiem. Līdz ar to cīņās ar šīm komandām spriedze par iznākumu saglabājās līdz pat pēdējam brīdim. Tas komandas uzvaras prieku rezultātu paziņošanas brīdī padarīja vēl saldāku.

Četru dienu laikā, kas tika pavadītas Kijevā, komanda paspēja atrast savu mīļāko vakariņu vietu, tika izbaudīta tradicionālā Ukrainas virtuve, izbraukts ar metro, kura viena brauciena cena ir vien 15 centi, kā arī pēc fināla pavadīts vakars kopā ar pārējām komandām, kā rezultātā tika iegūti jauni draugi un domubiedri. Neizpalika arī pa kādai nelielai ķibelei. Tā, piemēram, pirmās dienas rīta apjukums Kijevā, kas lika doties pretējā virzienā, bet ne uz izspēlēs norises vietu (šī kļūda gan tika ātri novērsta); kurpju aizmiršana viesnīcā pirms fināla uzstāšanās, kas tika atrisināta ar komandas biedra dāsnumu (svarīgi, lai kurpju izmēri komandas biedriem sakrīt!). Tomēr galu galā visu panākumu pamatā ir komanda – tās kopīgais darbs un saliedētība, kas arī šajā izspēlē bija viens no galvenajiem priekšnoteikumiem veiksmīgajam startam.

Komanda saka lielu paldies Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes vadībai un Latvijas Universitātes Studentu padomei par sniegto iespēju piedalīties sacensībās un pierādīt, ka Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studenti var uzrādīt augstus rezultātus starptautiskajās sacensībās. Paldies arī zvērinātu advokātu birojam "Sorainen", kurš atsaucās komandas lūgumam pēc finansiāla atbalsta.

Vislielāko pateicību, protams, izsakām komandas treneriem – asociētajam profesoram A. Kučam un doktorantei L. Bērziņai, kuru neatlaidīgais darbs turpina motivēt komandu tiekties pēc visaugstākajām virsotnēm. Tāpat paldies visiem iepriekšējiem izspēles dalībniekiem, kas atrada brīvu vakaru un palīdzēja sagatavoties izspēlei: Montai Kronei, Lindai Reneslācei, Ilzei Ambrasai, Evai Vīksnai, Lindai Bīriņai un Dainim Pudelim. Jūsu atbalsts un padomi vēl būs ļoti nepieciešami turpmākā sagatavošanās posmā, jo vislielākais pārbaudījums vēl ir priekšā. Oksforda, gaidi mūs!

Informāciju sagatavoja: Madara Meļņika, Agita Rudziša, Emīls Jonins

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties