14. Decembris 2017 13:16
Jaunumi
Latvijas atbildīgie dienesti vienojas par iesaistīto iestāžu funkcijām Latvijas bērnu tiesību aizsardzības jautājumos ārvalstīs

Ceturtdien, 14. decembrī, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs kopā ar Ārlietu ministrijas un Labklājības ministrijas valsts sekretāriem, Tiesībsargu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācijas pārstāvjiem parakstīja starpinstitucionālās sadarbības dokumentu, kas turpmāk palīdzēs daudz efektīvāk risināt sarežģītas situācijas, kas skar Latvijas bērnu tiesību aizsardzību ārvalstīs.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs atzīmē: “Man ir patiess prieks, ka kopīgiem spēkiem šo jautājumu esam spējuši atrisināt, koncentrējoties nevis uz “kurš?”, bet “kā?”, kas ir ārkārtīgi būtisks solis ceļā uz Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzības ārvalstīs sakārtošanu un efektivizēšanu. Bērns ir katras valsts labklājības atslēgvārds un garants, tāpēc ceru, ka parakstot šo vienošanos, mēs vairs nerisināsim organizatoriska rakstura jautājumus, bet gan koncentrēsimies uz galveno – mūsu tautiešu bērnu interešu aizsardzību ārvalstīs.”

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs  uzsver: “Ārlietu ministrija ir gandarīta par Tieslietu ministrijas un citu kolēģu atsaucību kopīgi izstrādāt šādu starpinstitūciju vienošanos. Mums kopīgi jāturpina strādāt, lai visas atbildīgās iestādes maksimāli profesionāli un efektīvi aizstāvētu bērnu tiesības un intereses ārvalstīs. Nozīmīgs devums Latvijas nepilngadīgo interešu aizstāvībai ārvalstīs būtu Latvijas bāriņtiesu kapacitātes stiprināšana. Pozitīvs piemērs ir Rīgas Bāriņtiesa, kas jau piedalījusies vairākās tiesas sēdēs Apvienotajā Karalistē. Vēlos uzsvērt, ka kvalitatīvi spēcīgu bāriņtiesu kompetence daudzos gadījumos palīdzētu vēl efektīvāk sasniegt mūsu visu kopējo mērķi – pienācīgi pārstāvēt un aizstāvēt mūsu bērnu tiesības un intereses.”

Viens no Tieslietu ministrijas kompetences jautājumiem ir koordinēt gadījumus, kad no Latvijas valstspiederīgo aprūpes ārvalstī tiek izņemti bērni. Šī kompetence ietilpst Centrālās iestādes funkciju izpildē vairāku Latvijai saistošo starptautisko līgumu ietvaros bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Noslēdzot starpinstitucionālās sadarbības vienošanos, tiks novērsta līdz šim izveidojusies nelabvēlīgā prakse, kad iestādes sniedz personām savstarpēji nekoordinētu palīdzību.

Starpinstitucionālās sadarbības vienošanās partneri ir Tieslietu ministrija, Ārlietu ministrija, Labklājības ministrija, Tiesībsargs, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācija, dokumenta izstrādes procesā konsultatīvi piedalījās arī Rīgas bāriņtiesa. Dokuments paredz katras Latvijas iesaistītās iestādes kompetenci Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzībā ārvalstīs.

Papildu informācija

Ārlietu ministrijas rīkotajā starpinstitūciju sanāksmē šī gada vasarā ar Labklājības ministriju, Latvijas Republikas Tiesībsarga biroju un Rīgas bāriņtiesu, risinot sarežģītas situācijas saistībā ar Latvijas bērnu tiesību aizsardzību ārvalstīs, pēc pušu lūguma Tieslietu ministrija uzņēmās izstrādāt starpinstitucionālās sadarbības dokumentu, ko sanāksmes dalībnieki atzina par nepieciešamu.

Saeimas 2016. gada 28. janvāra Deklarācijā par nepilngadīgo Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzību ārvalstīs Latvijas kompetentajām iestādēm uzdots pēc iespējas aktīvi iesaistīties Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzībā ārvalstīs, lai nodrošinātu ārvalstīs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesības saglabāt savu identitāti, citastarp vārdu, pilsonību, ģimenes saites, dzimto valodu.

Tieslietu ministrija jau 2016. gadā izstrādāja vadlīnijas vecākiem bērnu aprūpes nodrošināšanai Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Īrijā un Norvēģijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties