15. Novembris 2017 16:42
Jaunumi
Saeimas Publisko izdevumu komisija: uzlabojusies Valsts kontroles un iestāžu sadarbība ieteikumu ieviešanā

Pēdējo gadu laikā uzlabojusies Valsts kontroles un iestāžu sadarbība revīzijas ieteikumu ieviešanā, norāda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Deputāti trešdien, 15. novembrī, iepazinās ar Valsts kontroles revīzijas ieteikumu ieviešanas apkopojošu analīzi, kā arī iztaujāja atbildīgos ierēdņus.

“Pēc Valsts kontroles sniegtās informācijas redzams, ka valsts iestādes ir būtiski uzlabojušas sadarbību ar kontrolējošo iestādi gan komunikācijas, gan ieteikumu ieviešanas jomā. Svarīgi, ka Valsts kontrolē ir ieviesta un strādā arī uzraudzības sistēma, kas ļauj sekot līdzi katras revīzijas ieteikumu ieviešanas termiņiem. Protams, ka e-veselības joma, uzkrāšanas principa ieviešana valsts budžeta saimnieciskā gada pārskatā un valsts iestāžu darbinieku atlīdzības reforma ir tie negatīvie piemēri, uz ko ilgstoši pievērsta uzmanība un sniegti daudzi ieteikumi, bet līdz rezultātam vēl ir tālu. Taču kopumā jāsecina, ka sadarbība uzlabojas un ierēdņi ņem vērā Valsts kontroles priekšlikumus un strādā pie sava darba uzlabošanas,” uzsver A. Bērziņš.

Valsts kontroles pārstāvji šodien deputātus informēja, ka lielākoties tās ieteikumi tiek ieviesti 90 procentu apmērā. Protams, kontrolieri arī ne tikai uz papīra, bet arī praksē seko līdzi, lai ieteikumi tiešām tiktu ieviesti. Īpaši uzlabojusies sadarbība ar pašvaldībām, un daudzus priekšlikumus pārņem arī tās pašvaldības, kurās revīzijas nav veiktas. Ir arī daudzi tādi gadījumi, kad ieteikumus slēdz kā neieviestus, kā arī ir tādi ieteikumi, kas var atstāt ietekmi uz iestādes budžetu, sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Viens no apjomīgākajiem Valsts kontroles darbiem ir saimnieciskā gada pārskata revīzija, kurā kopš 2010. gada no 216 sniegtajiem ieteikumiem pilnībā ieviesti ir 125. Pārbaudot valsts budžeta ieņēmumu jomu, Valsts kontrole joprojām norāda uz vairākām būtiskām problēmām, tostarp uz to, ka nodokļu uzskaitē nav iesviests uzkrāšanas princips, kas paredz saimnieciskā gada pārskatā uzrādīt visus ieņēmumus, kas valstij pienākas, tajā skaitā nodokļu parādus un pārmaksas. Tāpat nav ieviesti līdzvērtīgi nosacījumi valsts un pašvaldību institūciju darbinieku atlīdzības noteikšanā.

Valsts kontroles revīziju mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts naudu ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties