7. Novembris 2017 13:31
Jaunumi
Patentu valde un biedrība „Par legālu saturu!” noslēdz sadarbības līgumu

Šodien, 7. novembrī, parakstot sadarbības līgumu, Patentu valde un biedrība “Par legālu saturu!” apņemas kopīgiem spēkiem veicināt sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām nolūkā izskaust pirātismu un nelegāla audiovizuāla mūzikas satura lietošanu Latvijas telekomunikāciju un audiovizuālajā tirgū.

Eiropas intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra 2017. gada pētījums parāda, ka iedzīvotāji mēdz nezināt, kur tiešsaistē atrast filmas, mūzikas ierakstus un televīzijas tiešraides, kuras izplatītas, ievērojot autortiesības – 24 % no aptaujātajiem norādīja, ka nav spējuši noteikt, vai interneta vietne ir legāla vai nelegāla. 10 % no aptaujātajiem atzina, ka produkta vai pakalpojuma iegādes laikā ir tikuši apzināti maldināti.

Pētījumā tiek atklāts, ka 27 % jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem apzināti izmanto nelegālās vietnes un to saturu.

Pētījumi uzskatāmi parāda, ka arvien pieaug nepieciešamība risināt pirātisma jautājumu, kas skar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomu.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis atzīmē: „Ņemot vērā autortiesību jomas straujo attīstību pēdējo gadu laikā, šī joma skar arī uz tehnoloģijām balstītas nozares, piemēram, mediju vidi un datorprogrammatūras, kam attiecīgi ir neatsverama loma valsts ekonomiskajā attīstībā un izaugsmē, kā arī būtiska sasaiste ar rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzību. Piemēram, programmatūras, kas tiek aizsargātas ar autortiesībām, ir cieši saistītas arī ar patentētajām tehnoloģijām un ar dizainparaugiem aizsargātajām ierīcēm. Mūsu sadarbības mērķis ir celt sabiedrības izpratni par rūpnieciskā īpašuma tiesībām un to aizsardzību, kā arī stiprināt sabiedrības tiesiskās kultūras apzināšanos, informējot par nelegāla satura lietošanas un pirātisma riskiem.”

Biedrības “Par legālu saturu!” izpilddirektore Dace Kotzeva norāda: „Vismaz 100 tūkstoši mājsaimniecību Latvijā izmanto pirātisko maksas televīziju un interneta pieslēgumu un daudzas par to pat nenojauš. Ņemot vērā, ka nelegālo vietņu un to satura izmantošana ir būtisks trieciens legālo televīzijas operatoru biznesam, kā arī Latvijas tautsaimniecībai, mēs ar Patentu valdi kopīgiem spēkiem veicināsim sabiedrības izpratni par šo fenomenu nolūkā izskaust pirātismu un nelegāla audiovizuāla mūzikas satura lietošanu Latvijas telekomunikāciju un audiovizuālajā tirgū. Šogad tiek plānots ne tikai turpināt cīņu ar autortiesību pārkāpumiem, bet arī uzrunāt digitālā satura lietotājus un reklamēt legāla satura vietnes.”  

Par biedrību “Par legālu saturu”

Biedrība „Par legālu saturu!” dibināta 2015. gada 7. oktobrī. Tās dibinātāji ir TV pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji: SIA „Lattelecom”, SIA „Baltcom”, ĀKF „Viasat AS Latvia filiāle”, SIA „Baltijas Mediju Alianse”, SIA Forum Cinemas, biedri LAIPA, Cinamon Kino. Biedrības "Par legālu saturu" mērķis ir apkarot televīzijas programmu un filmu izmantošanu, izplatīšanu bez ražotāja vai piegādātāja atļaujas, tajā skaitā izmantošanu internetā, kā arī sekmēt televīzijas programmu tiesisku pārraidi Latvijas telekomunikāciju tirgū.

Par Patentu valdi

Patentu valde ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde ar normatīvajos aktos noteiktu kompetenci rūpnieciskā īpašuma jomā.

    Patentu valde veic šādas funkcijas:

  • īsteno valsts politiku rūpnieciskā īpašuma jomā;
  • izpilda Latvijai saistošos starptautiskajos līgumos paredzētās valsts rūpnieciskā īpašuma iestādes funkcijas;
  • reģistrē tiesības uz rūpnieciskā īpašuma objektiem un uztur attiecīgos reģistrus, kā arī sniedz citus ar rūpniecisko īpašumu saistītus pakalpojumus;
  • veicina valstī un sabiedrībā izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties