6. Novembris 2017 13:57
Studenta Vārds
Triju Baltijas valstu vadošo universitāšu rektori vienojas veidot kopēju stipendiju
Tartu Universitātes rektors Volli Kalms, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks un Viļņas Universitātes rektors Artūrs Žukausks
Toms Grīnbergs, LU

Latvijas Universitātē (LU) gadskārtējās tikšanās laikā triju Baltijas valstu vadošo universitāšu – LU, Tartu Universitātes un Viļņas Universitātes – rektori parakstīja sadarbības līgumu par jaunas stipendijas izveidi. To atlases kārtībā piešķirs studentiem, kuri pārzina vai apgūst visu Baltijas valstu oficiālās valodas.

Stipendijas mērķis ir attīstīt pārrobežu sadarbību starp trim Baltijas valstīm un to vadošo universitāšu sadarbību akadēmiskajos jautājumos, piemēram, veicinot valodu un kultūras pētījumus. Stipendiju 2000 eiro apmērā piešķirs Tartu Universitātes rektors prof. Volli Kalms (Volli Kalm), Viļņas Universitātes rektors prof. Artūrs Žukausks (Artūras Žukauskas) un LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Galvenais priekšnoteikums studentam, lai šādu stipendiju iegūtu, ir zināt vienu no trim oficiālajām valstu valodām C1 līmenī, bet abas pārējās – vismaz A2 līmenī. “Domāju, tādu studentu nav daudz, taču tas zināmā mērā ir arī stipendijas uzdevums – lai cilvēki sasparotos un uzlabotu šo valodu zināšanas,” norāda LU rektors I. Muižnieks. Viņš uzsver – idejas autors ir Tartu Universitātes rektors: “Šīs stipendijas mērķis ir veicināt kustību starp Baltijas vadošajām universitātēm un lielāku izpratni par Baltijas valstu kultūrām un tradīcijām.”

Stipendiju students var izmantot studijām citā universitātē vai arī kādu citu ar studijām saistītu mērķu sasniegšanai. “Protams, jābūt saistībai ar universitāti, piemēram, studijas vai strādāšana šajā brīdī universitātē. Pamatā vēlamies, lai stipendijas saņēmējs vēlas savu nākotni saistīt ar akadēmisko karjeru, lai viņam būtu mērķis turpināt savu darbu akadēmiskajā vidē,” turpina LU rektors.

Pieteikties stipendijai var visu studiju līmeņu studenti, piedaloties atklātā konkursā. Pirmajā kārtā konkursa dalībniekam vajadzēs iepazīstināt ar sevi un uzrakstīt īsu eseju par kādu noteiktu tematu trīs Baltijas valstu valodās. Savukārt pēdējā kārtā tiksies trīs labākie kandidāti no katras universitātes, lai prezentētu sevi un savu piemērotību stipendijas iegūšanai. Tad arī tiks izvēlēts viens stipendijas saņēmējs.

Stipendiju plānots piešķirt vienu reizi gadā, un pieteikties stipendijas iegūšanai varēs arī atkārtoti. Universitātes stipendijas piešķirs secīgi – pirmā būs Tartu Universitāte jau šogad, 2018. gadā tā būs LU, bet pēc tam – Viļņas Universitāte. Pieteikšanos stipendijai Tartu Universitāte plāno izsludināt novembra beigās.

Ikgadējās rektoru tikšanās laikā šis nebija vienīgais sarunu temats. Rektori arīdzan diskutēja par aktuālajiem notikumiem valstī un universitātē, apmainījās pieredzē un informācijā par finanšu piesaisti augstskolai un katras augstskolas attīstību, kā arī pēcpusdienā devās uz LU un Microsoft Inovāciju centru.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties