31. Oktobris 2017 15:01
Jaunumi
MK atbalsta Latvijas pievienošanos Konvencijai, kas paredz novērst un apkarot kultūras vērtību iznīcināšanu

Otrdien, 31. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredz novērst un apkarot kultūras vērtību iznīcināšanu. Latvijas vārdā to parakstīs tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsver, ka pievienošanās Konvencijai veicinās cīņu pret terorismu, jo daudzās teritorijās notiek kultūras vērtību masveida izzagšana un to nelikumīga tirdzniecība. Teroristu grupas to izmanto kā finansējuma avotu, kas jānovērš, Konvencijas nozīmi akcentē ministrs.

Tieslietu ministrija ir piedalījusies Konvencijas izstrādē un Latvija varētu būt viena no pirmajām Eiropas Padomes dalībvalstīm, kas to parakstīs, lai uzsāktu pievienošanās procesu, pilnveidotu nacionālo tiesisko regulējumu un uzlabotu starptautisko sadarbību cīņā pret kultūras vērtību iznīcināšanu.

Pievienojoties Konvencijai un ieviešot vienotus nosacījumus attiecībā uz izmeklēšanu, kriminālvajāšanas uzsākšanu un starptautisko sadarbību, Latvija kopā ar citām Eiropas Padome dalībvalstīm starptautiskā līmenī varēs efektīvāk novērst un apkarot noziedzīgos nodarījumus, kas iznīcina pasaules kultūras mantojumu, atzīst tieslietu ministrs.

Konvencija ir viens no Eiropas Padomes jaunākajiem krimināltiesību instrumentiem un ar to paredzēts nostiprināt Eiropas Padomes pieejamos līdzekļus noziedzīgu nodarījumu, kas saistīti ar kultūras vērtībām, kā arī terorisma finansēšanas, novēršanai, jo nelikumīga kultūras vērtību tirdzniecība ir viena no izplatītākajām organizētās noziedzības formām un veidiem, kādā tiek finansēts terorisms. Konvencija paredz kriminalizēt tādus noziedzīgus nodarījumus kā kultūras vērtību zādzība, to nelikumīga izrakšana un pārvietošana, nelikumīga ievešana un izvešana, iegādāšanās, ievietošana tirdzniecībā, dokumentu viltošana attiecībā uz kultūras vērtībām, kā arī kultūras vērtību iznīcināšana un bojāšana.

Tieslietu ministrija ir veikusi tiesību normu sākotnējo izvērtējumu. Ar Informatīvo ziņojumu iespējams iepazīties ŠEIT!

Papildu informācija:

Konvencija tika pieņemta 2017. gada 3. maijā un atvērta parakstīšanai 2017. gada 19. maijā Nikosijā, Kiprā, Eiropas Padomes Ministru komitejas 127. sesijā.

Konvencijas spēkā stāšanās nosacījumi paredz, ka Konvencija stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz piecas valstis, no kurām trijām valstīm jābūt Eiropas Padomes dalībvalstīm. Līdz šim Konvenciju ir parakstījušas sešas valstis (Armēnija, Kipra, Grieķija, Portugāle, San Marino un Meksika).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties