31. Oktobris 2017 12:19
Jaunumi
Izmanto arvien gudrākus ceļus viltotu preču pārdošanai interneta veikalos

Jaunākais Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījums atklāj, ka mūsdienās pastāv vairāk nekā 27 000 viltotu preču interneta veikalu, kas sākotnēji var likties savstarpēji nesaistīti. Pētījuma mērķis bija identificēt interneta veikalus, kur tiek pārdotas preces, ar kurām šķietami tiek pārkāptas preču zīmju īpašnieku tiesības.

Viens no populārākajiem viltoto preču izplatīšanā veidiem pasaulē ir tirdzniecība interneta veikalos, kur par zemākām cenām ir iespējams iegādāties preces jebkurā laikā un vietā. Arvien biežāk tiek konstatēts, ka interneta veikalos par ļoti izdevīgām cenām tiek piedāvātas preces, kas tiek uzdotas par pasaulslavenu modes zīmolu ražojumiem. Viltotu preču tirgotāji šīs tīmekļvietnes veido augstā kvalitātē, tām kļūstot par nopietnu draudu legālajiem ražotājiem.

Viltotāji ir spējīgi ātri darboties, izvairoties no notveršanas – vienas dienas laikā slēdzot esošās un veidojot jaunas tīmekļvietnes. Pētījumā tiek konstatēts, ka lielākajā daļā gadījumu e-veikala domēnvārda iepriekšējam izmantojumam nebija pilnīgi nekādas saistības ar precēm, ko tirgoja jaunizveidotajos e-veikalos. Kā piemēri tika minēti domēnvārdi, ko iepriekš lietojuši politiķi, ārvalstu vēstniecības, uzņēmumi, kā arī daudzi citi domēnvārda reģistrētāji, uz kuru bāzes viltotāji veidoja jaunas e-veikalu tīmekļvietnes. Vienīgais domēnvārda pārreģistrācijas iemesls bija gūt labumu no tīmekļvietnes popularitātes, kas iepriekš tika identificēta ar šo domēnvārdu.

”lv” reģistra (NIC) mārketinga un komunikācijas vadītāja Dana Ludviga norāda, ka domēnvārdu iepriekš iegūtās priekšrocības var kalpot par ļoti labvēlīgu bāzi pārkāpējiem: “Lai gan šāds pētījums “.lv” domēnā nav veikts, tomēr arī Latvijā nav retums, ka tiek reģistrēti reiz izmantoti domēnvārdi. Iemesli var būt dažādi, tai skaitā arī vēlme uzlabot tīmekļa vietnes apmeklējuma statistiku vai pozīciju meklētājprogrammu rezultātos. Ja domēnvārds ticis izmantots aktīvā e-pasta sarakstē, tad e-pasta sūtījumus, tajā skaitā sensitīvu informāciju, var turpināt saņemt jaunais domēnvārda lietotājs.”

EUIPO pētījumā sākotnēji tika aplūkota tikai Dānijas pieredze, taču pētījuma gaitā tika atklāts, ka līdzīgu mehānismu preču zīmju tiesību pārkāpēji izmanto arī citās Eiropas valstīs. Vēlāk uzmanība tika pievērsta četrām Eiropas valstīm ar lielu e-komercijas tīklu: Zviedriju, Vāciju, Lielbritāniju, kā arī Spāniju. Pētījuma rezultātā tika identificēti 27 870 e-veikali, kur tiek pārdotas viltotas preces – 21 001 (75,35 %) izmanto jau pazīstamus domēnvārdus, kas iepriekš nebija saistīti ar šī domēnvārda sākotnējo lietojumu.

Aizdomās turamo e-veikalu uzturēšanas pakalpojumu sniedzējs 25,9 % gadījumos atradās Turcijā, 19,3 % gadījumos Nīderlandē un 18,3 % gadījumos – ASV. Visbiežāk skartās produktu kategorijas ir kurpes (67,5 %), un apģērbs (20,6 %).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties