30. Oktobris 2017 13:03
Jaunumi
MK lems par efektīvāku kreditoru tiesību aizsardzību maksātnespējas procesā

Otrdien, 31. oktobrī, Ministru kabinets skatīs likumprojektu "Grozījumi Civilprocesa likumā", kas paredz veikt būtiskas izmaiņas kārtībā, kādā turpmāk tiesa izskatīs strīdus par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā. Paredzams, ka likuma grozījumi nodrošinās efektīvāku kreditoru tiesību aizsardzību maksātnespējas procesā, konstatējot strīdu par tiesībām, vienlaikus samērojot maksātnespējas procesa ietekmi uz tautsaimniecību ar tiesībām uz taisnīgu tiesu.

Plānotie grozījumi ļautu ne vien ātrākā un efektīvākā procesā izskatīt strīdus par kreditoru tiesībām, tādējādi veicinot visa maksātnespējas procesa efektivitāti, bet arī stiprinātu tiesisko paļāvību uz efektīvu tiesas aizsardzību kreditora tiesību aizskāruma gadījumā, ko nodrošinātu jaunais normatīvais regulējums komerciālo strīdu risināšanā maksātnespējas procesā, vienlaikus līdzsvarojot visu kreditoru intereses.

Likumprojekts nosaka likumu papildināt ar jaunu nodaļu, tādējādi paredzot strīdiem par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā atsevišķu regulējumu. Plānots, ka turpmāk tiesa lietas izskatīs prasības kārtībā pēc vispārējiem noteikumiem, ievērojot jaunajā nodaļā paredzētos izņēmumus, kas balstīti uz vienkāršotu, ātru procesu, kas samērots ar tiesībām uz taisnu tiesu.

Vienlaikus likumprojekts paredz ieviest pagaidu aizsardzības līdzekļus, ko tiesa varēs noteikt, ja konstatēs pamatu ieinteresētās personas iespējamam tiesību aizskārumam.

Lai nodrošinātu šo kategoriju lietu izskatīšanas efektivitāti, likumprojektā noteikti termiņi, kādos tiesām jāuzsāk lietas par strīdiem par tiesībām maksātnespējas procesa lietā izskatīšana.

Paralēli šim likumprojekts ir arī izstrādāti grozījumi Maksātnespējas likumā. Grozījumi Maksātnespējas likumā tiks iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā jau tuvākā laikā.

Ar likumprojektu iespējams iepazīties ŠEIT.

Papildu informācija

Likumprojekta izstrādes nepieciešamība saistāma ar Maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādņu 2016.-2020. gadam īstenošanu, kā arī Tieslietu ministrijas darbības stratēģija maksātnespējas politikas pamatnostādnēs, t.sk. tiesvedības procesa efektivizēšanā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties