16. Oktobris 2017 16:45
Jaunumi
Patentu valde stiprina sadarbību intelektuālā īpašuma jomā 57. WIPO Ģenerālās asamblejas laikā
Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības ANO Ženēvā līgumdarbiniece Liene Griķe, Patentu valdes departamenta direktors Guntis Ramāns, Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis
No Patentu valdes arhīva

No 2. līdz 11. oktobrim Ženēvā (Šveice) norisinājās 57. Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) dalībvalstu Ģenerālā asambleja (General Assemblies), kuru vadīja ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ženēvā Jānis Kārkliņš.

Latvijas delegātu vidū bija Patentu valdes (PV) direktors Sandris Laganovskis, PV Izgudrojumu ekspertīzes departamenta direktors Guntis Ramāns, Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības ANO Ženēvā līgumdarbiniece Liene Griķe un stažiere Elza Mikula.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis uzsver: “Intelektuālā īpašuma aizsardzības sistēmas darbība ir atkarīga gan no nacionālo valstu, gan reģionālo un globālo intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības organizāciju kopdarba. Patentu valde un WIPO turpina kopīgi strādāt pie starptautiskās intelektuālā īpašuma aizsardzības sistēmas pilnveidošanas, kas ir viens no galvenajiem nosacījumiem Latvijas inovatīvā potenciāla attīstībai, kā arī konkurētspējīgas ekonomikas nodrošināšanai.”

WIPO Ģenerālās asamblejas 57. sesijas dienas kārtībā bija virkne būtisku jautājumu, tostarp - Hāgas, Lisabonas, Madrides un Patentu kooperācijas līgumu sistēmas, alternatīvie strīdu risināšanas veidi WIPO Arbitrāžas un mediācijas centra kontekstā, autortiesību un blakustiesību aizsardzība, WIPO standarti, Budžeta komitejas lēmumi, WIPO Koordinācijas komitejas, Parīzes un Bernes savienības izpildkomitejas darbība. Uzmanība tika veltīta arī diplomātiskās konferences organizēšanai Dizainparaugu līguma parakstīšanai, kas paredz būtiskus jaunievedumus pastāvošajā sistēmā. Tikšanās laikā tika izskatīti arī vairāki citi jautājumi, par kuriem iespējams uzzināt WIPO tīmekļa vietnē.

Ģenerālās asamblejas laikā PV delegācijai notika vairākas divpusējās tikšanās. Norisinājās sarunas ar WIPO ģenerāldirektoru Frānsisu Gariju (Francis Gurry), Baltijas un Ziemeļvalstu intelektuālā īpašuma iestāžu vadītājiem, kā arī citu reģionu pārstāvjiem. 2.oktobrī notika divpusējā tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas Intelektuālā īpašuma valsts iestādes Komisāru Shen Changyu kungu, kuras laikā tika parakstīts divpusējs saprašanās memorands un nosprausti jauni sadarbības virzieni valstu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomā.

WIPO Ģenerālā asambleja ir galvenā politikas un lēmumu pieņemšanas struktūra WIPO, kura parasti notiek reizi gadā. Ikgadējās tikšanās mērķis ir sapulcēt kopā visu WIPO dalībvalstu pārstāvjus, lai izvērtētu progresu organizācijas darbā un apspriestu nākotnes politikas virzienus. WIPO ir pašfinansēta Apvienoto Nāciju aģentūra, kuras sastāvā ir 189 dalībvalstis.

Latvijas uzrunu 57. WIPO dalībvalstu Ģenerālajā asamblejā iespējams noklausīties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties