27. Septembris 2017 10:00
Jaunumi
“Latvijas Vēstnesis” gatavojas jaunajām personas datu aizsardzības prasībām
1

2018. gada pavasarī stāsies spēkā Vispārīgā personas datu aizsardzības regula. Oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” līdz šim rūpīgi sekojis līdzi personas datu aizsardzības prasībām. Tagad, kad Latvija gatavojas regulas spēkā stāšanās brīdim, arī “Latvijas Vēstnesis” pārskata savu gatavību jaunajai situācijai.

Lai nākamgad ieviestu noteiktus regulas nosacījumus, šobrīd Latvijā top nacionālā normatīvā akta projekts.

“Sakarā ar oficiālo paziņojumu publikācijām, kas satur fizisko personu datus un kuras nesankcionēti dažkārt nokļūst Google meklētāja atlases rezultātos, “Latvijas Vēstnesim” jau līdz šim nācies risināt jautājumus par šo datu pieejamības ierobežošanu dažādiem ārējiem datu apstrādes rīkiem.

Oficiālajā izdevumā publicētajai informācija pēc savas būtības ir jābūt plaši pieejamai visai sabiedrībai, tāpēc tas vienmēr ir bijis nopietns izaicinājums, kā nodrošināt informācijas plašu pieejamību, vienlaikus sekojot personas datu aizsardzības pamatprincipiem,” norāda VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.

22. septembrī pie oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” viesojās Tieslietu ministrijas Eiropas lietu departamenta direktore Jekaterina Macuka ar lekciju “Personas datu aizsardzības reformas īstenošana”. Tās ietvaros speciāliste izklāstīja par jauno datu regulu, pamatprincipiem un svarīgāko, kam iestādēm ir jāpievērš uzmanība.

“Pēc tikšanās ar Macukas kundzi secinājām, ka “Latvijas Vēstneša” līdz šim realizētā politika un iekšējie regulējumi personas datu aizsardzības nodrošināšanai atbilst jaunās regulas prasībām. Mūsu uzdevums – vairāk informēt “Latvijas Vēstneša” pakalpojumu lietotājus par oficiālā izdevēja realizēto politiku personas datu aizsardzības nodrošināšanai,” atzīst D. Ābele.

Oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis”  pieejams vietnē www.vestnesis.lv un par tajā publicēto saturu ir atbildīgs informācijas iensiedzējs.

Personas datu aizsardzības nolūkos “Latvijas Vēstnesis” ieviesis virkni risinājumu, tajā skaitā daļai vietnes satura liedzis pieeju publiskajiem meklētājiem, piemēram, Google.

Uzziņai

Regula par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula) pieņemta 2016. gada aprīlī.

Jaunā regula attiecas uz visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un datu pārziņiem. Regulas galvenie mērķi ir palielināt ikviena ES datu subjekta kontroli pār viņa datiem un aizsargāt tos.

Latvijā pēc 2018. gada 25. maija regula iegūs juridisku spēku, proti, uz to varēs atsaukties un pieprasīt tās ievērošanu.

Regula ievieš virkni jauninājumu, piemēram, viens no datu apstrādes pamatiem ir datu subjekta piekrišana. Šajā aspektā regula ievieš īpašas prasības bērnu datu aizsardzībai. Proti, ja bērns ir jaunāks par normatīvajā aktā noteikto vecumu, datu apstrāde būs likumīga tikai tad, ja piekrišanu būs devuši bērna vecāki. Šīs prasības nozīmē papildu slogu, piemēram, sociālo tīklu uzturētājiem, jo būs jādomā par tehnoloģiskiem un praktiskiem risinājumiem, lai izpildītu prasības.

Tāpat regula ievieš jaunus principus attiecībā uz datu apstrādē iesaistīto personu atbildību. Šobrīd par datu apstrādi atbild pārzinis, bet regula paredz, ka atbildība būs piemērojama arī operatoriem.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
#GDPRrubish
27. Septembris 2017 / 11:21
0
ATBILDĒT
1. "Regula ievieš virkni jauninājumu, piemēram, viens no datu apstrādes pamatiem ir datu subjekta piekrišana."
Datu subjekta piekrišana arī pašlaik un līdz šim ir vens no datu apstrādes pamatiem.

2."Proti, ja bērns ir jaunāks par normatīvajā aktā noteikto vecumu, datu apstrāde būs likumīga tikai tad, ja piekrišanu būs devuši bērna vecāki."
Tā ir arī pašlaik, Regula nosaka vecumu, no kura bērnam pašam būs iespēja sniegt piekrišanu pirms pilngadības sasniegšanas.

3."Jaunā regula attiecas uz visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un datu pārziņiem."
Regula attiecas arī uz tiem pārziņiem, kuri nav reģistrēti ES
u.c.

Saistībā ar Regulu pastāv daudz mītu un šādas informācijas publicēšana tikai tos vairo.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties