20. Septembris 2017 17:09
Jaunumi
Ārlietu komisija konceptuāli atbalsta Starptautiskās tiesas jurisdikcijas atzīšanu

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 20. septembrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz atzīt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ietvaros izveidotās Starptautiskās tiesas obligāto jurisdikciju. Līdz ar Starptautiskās tiesas jurisdikcijas atzīšanu Latvija varēs vērsties un būt viena no pusēm Starptautiskajā tiesā, lai risinātu starptautiskus strīdus. 

Starptautiskās tiesas jurisdikcijas atzīšana apliecinātu Latvijas tiesisko briedumu un vēlmi stiprināt starptautisko tiesību lomu starptautisko attiecību veidošanā, kā arī gatavību strīdīgos jautājumos rast risinājumu visautoritatīvākajā starptautiskajā tiesu institūcijā, skaidro Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka Latvija bija atzinusi Starptautiskās tiesas priekšteces – Pastāvīgās starptautiskās tiesas – jurisdikciju pirms Latvijas okupācijas 1940. gadā.

Likumprojektā paredzēti galvenie nosacījumi, uz kādiem Latvija atzīst Starptautiskās tiesas jurisdikciju, tostarp ietverta atsauce uz Latvijas Republikas valstisko nepārtrauktību un nacionālās drošības interešu aizsardzību saistībā ar bruņoto spēku uzņemšanu un nosūtīšanu uz ārvalstīm. Likumprojektā noteikts, ka detalizēta deklarācija ar nosacījumiem Starptautiskās tiesas jurisdikcijas ierobežošanai un īstenošanai būs jāizstrādā Ministru kabinetam, tostarp jānosaka termiņš, kādā citai valstij jāinformē Latvija par nodomu vērsties pret mūsu valsti Starptautiskajā tiesā.

Sēdē Z.Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka Starptautiskās tiesas jurisdikcijas atzīšana neradīs ietekmi uz valsts budžetu un nesamērīgus riskus pārredzamā nākotnē.

Līdz ar Starptautiskās tiesas obligātās jurisdikcijas atzīšanu Latvija izpildītu saistības, kuras uzņēmusies, ratificējot ANO Statūtus. Starptautiskās tiesas jurisdikciju ir atzinušas 72 valstis, tostarp 23 Eiropas Savienības dalībvalstis, ieskaitot Lietuvu un Igauniju.

Starptautiskā tiesa izveidota 1945. gadā, un ir galvenā ANO juridiskā institūcija. Tā ir galvenais mehānisms miermīlīgai juridisko strīdu starp valstīm noregulēšanai, un tās lēmumi ir saistoši konkrētajos tiesas procesos iesaistītajām valstīm. Starptautiskā tiesa atrodas Hāgā, Nīderlandē. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties