18. Septembris 2017 14:40
Jaunumi
ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele: Latvijas informatīvajā telpā ir jāveicina tāda diskusija, kas veido mūsu tiesisko kultūru

Šodien, 18. septembrī, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele sniedza interviju LNT rīta ziņu raidījumā “900 sekundes”.

Intervijas sākumā Inetai Ziemelei tika uzdots jautājums par Valsts prezidenta ierosinājuma automātiski piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem iespējamo atbilstību Satversmei. Uz ko Ineta Ziemele atbildēja, ka to varēs vērtēt vien tad, kad Satversmes tiesā tiks saņemts šāds pieteikums, uz kura pamata varētu tikt ierosināta lieta. Šīs tēmas kontekstā viņa uzsvēra, ka no Latvijas valsts interešu viedokļa ir jārunā par sabiedrības integrāciju kopumā. Tas esot gan izglītības sistēmā risināms jautājums, gan Latvijas informatīvajā telpas kvalitātē un kultūrā risināms jautājums. Ineta Ziemele vērsa uzmanību, ka problēmas primāri pastāv tajā, ka Latvijā sevišķi pierobežas teritorijās ir atšķirīga informatīvā telpa, kas neatbilst Latvijas identitātei, kādu mēs to gribētu redzēt.

Jautāta par tautas vēlētu Valsts prezidentu, Ineta Ziemele izteicās, ka demokrātiskā tiesiskā valstī var būt gan parlamentāra republika, gan prezidentāla republika. Ja tauta izšķirsies, ka nepieciešams pāriet uz prezidentālu republiku, tad noteikti var atrast dažādus modeļus, kas būtu mūsu valstij piemēroti. Tomēr jāskatās, vai Latvijas tauta pēc savas tiesiskuma izpratnes būtu gatava ievēlēt tādu prezidentu, kurš atbilst augstākajai morāles latiņai. Turklāt – vai tauta spētu izraudzīties tādu prezidentu, kuram ir ko teikt un kurš valsti virzīs uz priekšu. Svarīgi saprast, vai mēs esam pietiekami gatavi sev likt šādus valsts vadītājus, kuri arī no mums pašiem kaut ko prasa. Ineta Ziemele uzsvēra, ka informatīvajā telpā būtu jāveicina tāda diskusija, kas mūsos veidotu šādas tiesiskās kultūras izpratni.

Inetai Ziemelei tika uzdots jautājums arī par Saeimas izmeklēšanas komisiju darbu un to nozīmību. Atbildot uz šo jautājumu, Ineta Ziemele teica, ka demokrātiskā valstī pie demokrātiskā procesa pieder tas, ka ar parlamentāro izmeklēšanas komisiju starpniecību tiek reaģēts uz noteiktām problēmsituācijām valstī. Tas parāda to, ka parlaments ne tikai nodarbojas ar likumdošanu, bet arī seko līdzi plašākiem procesiem. Tas, ka Saeima pauž kopēju vai dažādu viedokli, analizējot konkrēto situāciju, ir ļoti labi. Ineta Ziemele uzsvēra, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs ir politiska procesa elements, tā nav tiesībsargājošā institūcija, tās uzdevums ir nest pienesumu caurskatāmībai, kas Latvijā ir ļoti nepieciešams.

LNT rīta ziņu raidījuma “900 sekundes” (18.09.2017.) video ieraksts pieejams šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties