30. Augusts 2017 12:35
Jaunumi
Turpmāk valsts garantētos uzturlīdzekļus izmaksās līdz 21 gadu vecumam

2017. gada 1. septembrī stājas spēkā Tieslietu ministrijas un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) izstrādātās izmaiņas valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksā, kas turpmāk paredz uzturlīdzekļus izmaksāt līdz 21 gadu vecumam līdzšinējo 18 gadu vietā.

Grozījumi nosaka, ja uzturlīdzekļi no UGFA jau tiek izmaksāti, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, ar kuru nolemts izmaksāt uzturlīdzekļus līdz bērns pats spēj sevi apgādāt – izmaksa no UGFA tiks turpināta automātiski arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, ja bērns turpinās iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz attiecīgās izglītības ieguvei vai 21 gada vecuma sasniegšanai.

Savukārt, ja uzturlīdzekļi no UGFA tiek izmaksāti, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, ar kuru nolemts izmaksāt uzturlīdzekļus līdz 18 gadu vecumam, vai UGFA lēmumu, izmaksa tiks izbeigta, un bērnam pēc pilngadības sasniegšanas būs pašam jāvēršas UGFA ar iesniegumu par turpmāku uzturlīdzekļu izmaksu.

Papildus Tieslietu ministrija sadarbībā ar UGFA ir veikusi virkni grozījumus, lai vienkāršotu un uzlabotu uzturlīdzekļu saņemšanu, kas veicinās atgūto uzturlīdzekļu apmēra palielināšanos un motivēs vecākus pildīt ar likumu noteikto pienākumu – nodrošināt bērnus ar uzturlīdzekļiem.

No 2017. gada 1. aprīļa uzturlīdzekļus minimālajā apmērā iespējams saņemt administratīvā procesa ietvaros (šobrīd tos saņem jau 1052 iesniedzēji):

  • uzturlīdzekļu saņemšanas process saīsināts no 9 uz 3 mēnešiem;
  • lai saņemtu uzturlīdzekļus, personai nav jāvēršas tiesā (par 83,3% samazinājies tiesā iesniegto prasības pieteikumu skaits par uzturlīdzekļu piedziņu).

No 2017. gada 1. februāra uzturlīdzekļu parādniekiem var tikt piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, un UGFA ir nosūtījusi aptuveni 30 000 brīdinājuma vēstules parādniekiem, kas veicinājis atgūto uzturlīdzekļu apmēra palielināšanos (2017. gada jūlijā atgūti 3 076 748 eiro, par 37% vairāk nekā 2016. gada jūlijā).

Pašlaik Krimināllikumā paredzēta , ar kuru uzlikts stāsies spēkā regulējumsja

Tieslietu ministrija sadarbībā ar UGFA, Labklājības ministriju, Saeimas pārstāvjiem un administratīvo tiesu tiesnešiem aktīvi turpina darbu pie uzturlīdzekļu piedziņas procesa uzlabošanas, izvērtējot uzturlīdzekļu parādniekiem jaunus tiesību ierobežojumus, piemēram, piedalīties medībās, izmantot medību ieročus, uzsākt civildienestu, kā arī piemērot aizliegumu spēlēt azartspēles.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties