29. Augusts 2017 13:56
Jaunumi
Vienota platforma valsts iestāžu tīmekļvietnēm – valdība dod zaļo gaismu projekta īstenošanai
2

Valsts pārvaldes iestāžu tīmekļvietņu vienotās platformas projekta mērķis ir izstrādāt vienotu, centralizētu tīmekļvietņu pārvaldības risinājumu. Projekta idejas pamatā ir radīt ērti lietojamas iestāžu mājaslapas, kas veidotas pēc vienotiem pamatprincipiem, piedāvājot lietotājiem atpazīstamu vidi un funkcionalitāti.

Projekta īstenošanai otrdien, 29. augustā, saņemts Ministru kabineta atbalsts. Tas ļaus attīstīt ideju par vienu platformu vairākiem lietotājiem, tādējādi piedāvājot ieguvumus gan iedzīvotājiem, gan arī ļaujot nākotnē ietaupīt valsts budžeta finansējumu tīmekļvietņu izstrādei, uzturēšanai, izmitināšanai. Tāpat paredzama arī darba un laika resursu ekonomija. Jāpiebilst, ka izstrādātā platforma kā iespēja tiks piedāvāta arī pašvaldībām.

“Publiskās pārvaldes tīmekļvietnēm mūsdienās jābūt efektīvam komunikācijas kanālam ar sabiedrību – tām ir jābūt kvalitatīvam instrumentam publiski radītās informācijas izmantošanai. Mājaslapu funkcionalitātei, struktūrai, dizainam un informācijas arhitektūrai kopumā jābūt saprotamai, viegli uztveramai un uz iedzīvotāju vajadzībām vērstai. Sabiedrībai kļūstot aizvien mobilākai, arī tīmekļvietnēm jābūt ērti lietojamām kā datorā, tā viedierīcēs,” skaidro Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta projektu vadītāja Vita Vodinska.

Tikpat svarīgi ir nodrošināt pieeju tīmekļvietnēm cilvēkiem ar invaliditāti. Īstenojot projektu, tiks ņemtas vērā pērn rudenī pieņemtās ES Direktīvas prasības par publiskā sektora struktūru tīmekļvietņu un mobilo lietotņu piekļūstamību, kas ES dalībvalstīm izpildāmas līdz 2020. gada nogalei.

Projekta gaitā tiks radīta viena centralizēta platforma, kas izmantojama daudzu valsts iestāžu tīmekļvietņu izstrādei un pārvaldībai. Tiks centralizēta uz platformas izveidoto mājaslapu uzturēšana (izmaiņu veikšana, klientu atbalsts u.c.), ko nodrošinās projekta partneris – Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Arī izmitināšanas pakalpojumiem tiks izmantots viens pakalpojuma sniedzējs – Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, kura datu centrs ietilpst loģiski vienotajā datu centra tīklā. Līdz ar to decentralizēta pieeja saglabāsies vien satura radīšanai un administrēšanai, kas arī turpmāk paliks katras iestādes atbildībā.

Kā liecina šovasar veiktā vairāk nekā 90 iestāžu tīmekļvietņu lietotāju aptauja, respondenti uzskata, ka valsts iestāžu mājaslapām jāuzlabo vai jāizstrādā mobilās versijas, jāsakārto vietņu struktūra un tur atrodamā informācija, jo daudzviet tā dubultojas, jāpilnveido meklētāja funkcija, kā arī jāpiestrādā pie dizaina un informācijas mijiedarbības.

Savukārt 2016. gada septembrī Valsts kancelejas veiktā 99 iestāžu aptauja ļauj secināt, ka gandrīz puse (44,8%) valsts iestāžu aktuālo saturu izvieto tehnoloģiski novecojušās mājaslapās  (vecākas par 6 gadiem; vairāk nekā 11% izstrādātas 2005.gadā vai vēl agrāk), un lielākoties tās neatbilst nedz sabiedrības vajadzībām, nedz mūsdienu prasībām. Savukārt 2015. gadā e-indeksā, mērot valsts pārvaldes iestāžu tīmekļvietņu pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, noskaidrots, ka tikai 12 iestādes no 102 vērtētajām sasniedza augstu līmeni, 36 iestādes – vidēji augstu līmeni, 40 iestādes – vidēji zemu līmeni un 12 iestādes – zemu līmeni. Tāpat pārskatā “Latvijas e-indekss” norādīts, ka 2015. gadā, vērtējot iestāžu tīmekļvietņu atbilstību mobilajai versijai, noskaidrots, ka no 102 vērtētajām mājaslapām atbilstošas lietošanai mobilajās ierīcēs ir tikai 18 vietnes, no kurām 4 ir ministriju un 14 iestāžu tīmekļvietnes.

Projekta kopējais finansējums ir 2 miljoni eiro, t.sk. 85% jeb 1,7 miljoni eiro tiks piesaistīti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lol
13. Marts 2018 / 23:36
0
ATBILDĒT
"Publiskās pārvaldes tīmekļvietnēm mūsdienās jābūt efektīvam komunikācijas kanālam ar sabiedrību – tām ir jābūt kvalitatīvam instrumentam publiski radītās informācijas izmantošanai. Mājaslapu funkcionalitātei, struktūrai, dizainam un informācijas arhitektūrai kopumā jābūt saprotamai, viegli uztveramai un uz iedzīvotāju vajadzībām vērstai." - pamēģiniet šito izlasīt ātri, reāli pēc Skuteļa izklausās.

[slikts joks]
:)
29. Augusts 2017 / 15:25
0
ATBILDĒT
Cik projekts izmaksā? Kādas būs tā ikgadējās uzturēšanas izmaksas? Vai tas ir ierēķināts valsts pārvaldes reformu mērķī - izdevumu samazināšana?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties