24. Augusts 2017 10:50
Jaunumi
Apvienos spēkus totalitāro režīmu noziedznieku vajāšanai

Trešdien, 23. augustā, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Tallinā piedalījās starptautiskā konferencē, kas veltīta staļinisma un nacisma upuru atceres dienai.

Konference sākās ar klusuma brīdi, pieminot neseno teroristu uzbrukumu upurus Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Starptautiskajā konferencē notika diskusija par turpmākajiem veicamajiem soļiem, lai nodrošinātu visaptverošu cīņu pret totalitāro režīmu noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Diskusijā piedalījās Tieslietu ministriju amatpersonas no Latvijas, Slovākijas, Lielbritānijas, Maltas, Igaunijas, Bulgārijas, Austrijas, Somijas, Horvātijas, Lietuvas, Īrijas, Polijas, Ungārijas, Spānijas, Zviedrijas, Francijas, Vācijas, Čehijas, Gruzijas un Moldovas.

Savā uzrunā konferences dalībniekiem tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsvēra, ka noziegumiem pret cilvēci nav un nevar būt noilguma. Šobrīd ir svarīgi stiprināt jau esošo sadarbību starp starptautiskajām nevalstiskajām organizācijām, lai visaptveroši vērstos pret totalitāro režīmu noziegumiem. Ministrs akcentēja svarīgākos veicamos darbus - vienotas metodoloģijas izstrāde okupācijas rezultātā nodarīto zaudējumu aprēķināšanai, valstu prokuratūru informēšana par faktiem, kas saistīti ar noziegumiem pret cilvēci, kā arī jāstiprina okupācijas režīmos cietušo valstu ietekme Apvienoto Nāciju Organizācijā.
Tieslietu ministrs atzina, ka diskusija par Igaunijas iniciatīvu izveidot Padomi – starptautisku organizāciju komunistisko režīmu pastrādāto noziegumu izmeklēšanai – ir vēl tikai sākotnējā stadijā. Ņemot vērā šī jautājuma juridisko un politisko raksturu, ministrs atzīmēja, ka būs nepieciešams gan Latvijas valdības, gan parlamenta atbalsts.

Šogad 23. augustā totalitāro režīmu upuru piemiņai veltīto konferenci Eiropas Savienības Padomes prezidentūras ietvaros organizēja Igaunijas Tieslietu ministrija un Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūts.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties