16. Augusts 2017 09:35
Jaunumi
Augstākā tiesa aicina Valsts kontroli izvērtēt direktora vietnieka amata lietderīgumu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā
2

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 15. augustā atcēla Administratīvās rajona tiesas tiesneša lēmumu par atteikumu pieņemt pieteikumu par pieteicējas pārcelšanu no Veselības inspekcijas direktores amata Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā. Jautājums par pieteikuma virzību Administratīvajai rajona tiesai būs jāskata no jauna.

Vienlaikus Augstākā tiesa pieņēma blakus lēmumu, ar kuru vērš uzmanību uz Veselības ministrijas un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra rīcību, izveidojot un saglabājot centra direktora vietnieka amatu bez funkcionālas nepieciešamības. Blakus lēmums tālākai rīcībai nosūtīts Valsts kontrolei.

Blakus sūdzības izskatīšanas gaitā Augstākā tiesa konstatēja, ka dienā, kad tika izdots veselības ministres rīkojums par pieteicējas pārcelšanu centra direktora vietnieces amatā, centra direktors izdevis rīkojumu par šīs amata vietas likvidāciju. Centra direktors neatbalstīja pieteicējas pārcelšanu uz centru lietderības trūkuma dēļ, jo minētais amats iepriekš ticis izveidots mākslīgi bez funkcionālas nepieciešamības, lai nodrošinātu citas ierēdnes rotāciju. Tā kā minētā ierēdne dienesta attiecības izbeigusi, centrs, izvērtējot šī amata lietderību, lai nodrošinātu arī algu fonda optimālu izlietojumu, to likvidēja.

Savukārt veselības ministre uzdeva centra direktoram atjaunot likvidēto vietnieka amatu, lai tajā varētu pārcelt pieteicēju. Pēc pieteicējas pārcelšanas centrs turpināja attiecīgā amata likvidācijas procesu, ko akceptēja arī Veselības ministrija. Taču pēc tiesībsarga informācijas pieprasījuma saņemšanas pārbaudes lietā par pieteicējas situāciju lēmums atsaukts, informējot pieteicēju, ka ar viņu tiek turpinātas civildienesta attiecības centra direktora vietnieka amatā.

Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra un Veselības ministrijas darbības saistībā ar centra direktora vietnieka amatu (izveidošanu, likvidāciju, saglabāšanu) Augstākā tiesa vērtē kā pretrunīgas un tādas, kas var liecināt par iestādes mērķtiecīgu rīcību, kas vērsta tieši uz pieteicējas atbrīvošanu no dienesta, tā pārkāpjot Satversmes 101. pantā nostiprinātās pieteicējas tiesības pildīt valsts dienestu. Vienlaikus minētie apstākļi liek šaubīties par to, vai rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, centrā izveidojot amatu bez tā funkcionālas nepieciešamības, ir tiesiska un pareiza.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Armands
16. Augusts 2017 / 12:23
0
ATBILDĒT
Drosmīgs un apsveicams lēmums. Ik pa brīdim valsts pārvaldē nākas novērot situācijas, kad, slēpjoties aiz dažādiem acīmredzami nepamatotiem argumentiem, tiek izveidotas vai likvidētas konkrētas amata vietas ar mērķi politķiem lojālos personāžus iebīdīt kaut kādos amatos, bet patstāvīgi domājošas un politiķiem kaut mazliet nelojālas personas savukārt izstumt no civildienesta.
Armands > Armands
16. Augusts 2017 / 14:19
0
ATBILDĒT
Te arī plašāka informācija par Tiesībsarga atzinumu:
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/673268-tiesibsargs_apsauba_caksas_noradito_mezsargas_parcelsanas_pamatojumu

Īsais secinājums: lai ierēdņi neiedomājas savu tiešo darba pienākumu ietvaros izvērtēt politiķu darbību.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties