9. Augusts 2017 10:00
Jaunumi
Rada priekšnoteikumus ātrākai krimināllietu izmeklēšanai

Otrdien, 8.augustā Ministru kabinets apstiprināja Iekšlietu ministrijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā", kas paredz atvieglot un paātrināt krimināllietu izmeklēšanu.

Kriminālprocesa likuma grozījumu mērķis ir paātrināt vienkāršu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu un turpmāku kriminālprocesa virzību, kā arī panākt soda piemērošanu iespējami īsākā laikā.

Šobrīd policija mazāk smagu noziegumu izmeklēšanā iegulda lielus resursus, ko daudz lietderīgāk būtu novirzīt smagāku noziegumu izmeklēšanai. Tāpēc likumprojekta mērķis ir atteikties no formālām, dublējošām procesuālajām darbībām un radīt priekšnosacījumus efektīvākai izmeklēšanai, kā arī ātrākai un vienkāršotai kriminālprocesa virzībai uz prokuratūru un tiesu. Paredzēts arī vienkāršot kriminālprocesu lietvedības apturēšanu, atjaunošanu un izbeigšanu noilguma gadījumā.

Priekšlikumus Kriminālprocesa likuma grozījumiem piedāvāja Valsts policija, pamatojoties uz Eiropas Komisijas projektā gūtajiem secinājumiem par astoņu Eiropas Savienības valstu pieredzi vienkāršotā kriminālprocesu lietvedībā, un minētie priekšlikumi tika izdiskutēti ar Iekšlietu ministriju, Tieslietu ministriju un Ģenerālprokuratūru.

Projektā gūtā pieredze liecina, ka šobrīd Latvijā izmeklēšanas iestādei likuma nosacījumi neļauj pietiekoši efektīvi īstenot izmeklēšanu attālināti un izmeklēšanas darbību fiksēšanā izmantot tikai tehniskos līdzekļus, kā arī atsevišķos gadījumos uzliek pienākumu dublēt izmeklēšanas darbības. Tā rezultātā izmeklēšanas formālo prasību nodrošināšanai izlietotais izmeklēšanas iestāžu resurss bieži vien ir nesamērīgs ar noziedzīga nodarījuma rezultātā nodarīto kaitējumu.

Vienkāršotā kārtība turpmāk būs pieļaujama par kriminālpārkāpumiem, mazāk smagiem un smagiem noziegumiem.

Vienkāršotā kārtībā izmeklēšana jāpabeidz 10 dienu laikā no kriminālprocesa uzsākšanas. Vienlaikus norma tiek paplašināta ar nosacījumu, ka gadījumos, kad jāveic ekspertīzes, izmeklēšanu vienkāršotā kārtībā jāpabeidz 30 dienu laikā. Līdz ar to vienkāršoto kārtību būs iespējams piemērot, izmeklējot krietni plašāku noziedzīgu nodarījumu loku, t.sk. narkotisko vielu nelikumīgas aprites jomā, miesas bojājumu nodarīšanu u.c., kuru izmeklēšana nav sarežģīta, bet veikto ekspertīžu dēļ, šobrīd nav iespējams piemērot neatliekamības kārtību vai saīsināto procesu.

Grozījumi stāsies spēkā pēc pieņemšanas Saeimā.

Plašāka informācija par likumprojektu: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40403185&mode=mk&date=2017-08-08

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties