8. Augusts 2017 12:30
Jaunumi
VID komentārs par sludinājumu izvietošanas vietni www.ss.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izprot un respektē sabiedrības interesi par notiekošo saistībā ar sludinājumu izvietošanas vietni www.ss.lv. Tieši tādēļ VID jau vairākkārt publiski ir sniedzis aktuālo informāciju un skaidrojis savu lēmumu iemeslus. VID uzdevums ir ēnu ekonomikas mazināšana un mūsdienās elektroniskā vide ir viena no platformām, kurā negodprātīgi komersanti cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas, tādēļ VID darbība nodokļu krāpšanas atklāšanā ir vērsta arī šajā virzienā.

VID mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību, nevis likt tai šķēršļus, tādēļ dienests primāri izvēlās aicināt komersantus uz sadarbību, kontroles un saimniecisko darbību ierobežojošos pasākumus atstājot kā galējās nepieciešamības mehānismus. VID pateicas visiem uzņēmumiem, ar kuriem šī sadarbība ir veiksmīga. Taču, ja pat pēc vairākkārtīgiem lūgumiem un sadarbības mēģinājumiem pēdējā pusgada laikā VID tā arī nav izdevies vienoties ar kādu konkrētu komersantu par likumā noteiktās informācijas sniegšanu, diemžēl VID bija spiests pieņemt vienu no galējiem mēriem un lemt par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu.

Vēršam uzmanību, ka nevienā gadījumā komersantiem netiek pieprasīta visa datu bāze. Informācija tiek pieprasīta vienīgi spēkā esošo normatīvo aktu ietvaros, un VID pieprasījumos vienmēr tiek norādīts sniedzamās informācijas apjoms, piemēram, sadaļā “Transports”/ apakšsadaļā ”Vieglie auto” konkrētajos mēnešos ievietotie sludinājumi, precīzi norādot arī informācijas iesniegšanas iespējas (nosūtot tās Valsts ieņēmumu dienestam kādā no uzņēmējam ērtākajiem datu formātiem vai arī nodrošinot VID amatpersonai piekļuvi informācijai ar iespēju nolasīt datus). Jāatzīmē, ka interneta vietnes administrētāja rīcībā ir plašāks informācijas apjoms par sludinājumu autoriem un sludinājumos reklamētajām precēm un pakalpojumiem, nekā interneta vietnē publiski pieejamā informācija. Šī informācija ir nepieciešama gan pārbaudāmo personu identificēšanai, gan šo personu veikto darbību izvērtēšanai.

Atgādinām, ka likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15. panta sestā daļa nosaka pienākumu sludinājumu portāliem: interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojuma sniedzējam pēc VID pieprasījuma saņemšanas ir pienākums sniegt tā rīcībā esošo informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri, izmantojot interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojumus, izvietojuši sludinājumus, un par to izvietotajiem sludinājumiem. Minētais pants arī bija VID pieprasījuma pamatojums.

Attiecībā uz uzsākto tiesvedību paskaidrojam, ka ar Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama 2017. gada 31. maija lēmumu ir ierosināta tiesvedība administratīvajā lietā, pamatojoties uz SIA “Internet” pieteikumu saistībā ar VID informācijas pieprasījumu. Pieteikuma par informācijas pieprasījumu iesniegšana tiesā neaptur tā darbību, proti, SIA “Internet” vēl joprojām ir pienākums to sniegt. Turklāt, ja SIA “Internet” sniegs VID pieprasīto informāciju, VID būs tiesisks pamats atjaunot komercsabiedrības saimniecisko darbību, jo būs novērsts pārkāpums, kas bija par pamatu tās apturēšanai.

VID tālāko rīcību saistībā ar konkrēto situāciju noteiks patlaban likumā paredzētās iespējas. Plašāku informāciju par konkrētām darbībām pret nodokļu maksātāju, kurš nav izpildījis likumā noteiktās prasības, VID atturas sniegt.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties