18. Jūlijs 2017 13:01
Jaunumi
Personas apliecībai plāno plašākas izmantošanas iespējas

Otrdien, 18. jūlijā, Ministru kabinets atbalstīja protokollēmuma projektu - “Informatīvais ziņojums “Par personas apliecību plašākas izmantošanas iespējām””. Informatīvajā ziņojumā sniegti vairāki priekšlikumi, kas varētu veicināt personas apliecību (eID) pielietojamību un elektronisko iespēju izmantošanu.

Personas apliecībai paredzēts rast jaunus tehniskos risinājumus, lai personas ar to varētu īstenot savas vēlētāju tiesības visās pašvaldību, Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Izstrādātais priekšlikums, kas nodrošinās personas apliecības vienlīdzību ar pasi vēlēšanu procesā, tiks pilnībā izpildīts pēc 2019. gada 1. janvāra.

Tāpat jaunā parauga apliecībām, kuras varētu tikt izsniegtas 2018. gada beigās vai 2019. gada sākumā, Latvijā dzīvojošiem pilsoņiem un nepilsoņiem varētu būt desmit gadu ilgs derīguma termiņš. Šobrīd eID karte tiek izsniegta uz pieciem gadiem. Desmit gadus ilga personas apliecības derīguma termiņa garantēšana ir viena no galvenajām prasībām pretendentiem, uzsākot iepirkuma procedūru.

Vēl kompetentās iestādes izskata iespējas, kā paplašināt un atvieglot eID kartes sertifikātu aktivizēšanas procesu, izmantojot mobilo tālruni. Pašlaik 61% no visām personas apliecībām, kurās ir iekļauti sertifikāti, tie tiek aktivizēti. Visbiežāk minētais iemesls, kādēļ netiek aktivizēti sertifikāti, ir fakts, ka personai nav e-pasta, pieejas internetam un datoram. Lai palielinātu to personu skaitu, kuras saņem personas apliecības ar aktivizētiem sertifikātiem, tiek plānota iespēja kontaktinformācijai izmantot mobilo telefonu.

Savukārt Valsts akciju sabiedrībai “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” no 2019. gada 1. janvāra izsniegtajās eID kartēs nodrošinās parakstīšanas un autentifikācijas sertifikātu ar neierobežotu parakstīšanās reižu skaitu iekļaušanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties