8. Jūnijs 2017 09:11
Domnīca / eseja
Kā uzvārda maiņa var ietekmēt savas pašvaldības likteni?
2
Ilvija Brence
jurista palīdze 

Kad kāda sašutusi paziņa man stāstīja par to, ka viņai nav izdevies piedalīties pašvaldību vēlēšanās, atcerējos par vēlēšanu komisijas darbinieku kļūdām, pieturot lineālu iepretim citai personai atvēlētai paraksta vietai. Uzskatu tās par cilvēcīgām kļūdām, kas bija jāparedz, kaut 21. gadsimtā šāds parakstīšanās mehānisms savā attīstībā liekas nedaudz iestagnējis.

Taču izrādās, ka pastāv vēl kāds iemesls, kāpēc personai tika liegta iespēja izpildīt savu pilsoņa pienākumu, nepielaižot pie vēlēšanām.

Mana paziņa ziemās dzīvo Vidzemē, vasarās visattālākajā Ziemeļkurzemes novadā. Vasara vēl tā īsti nebija lutinājusi ar savu siltumu, tāpēc brauciens no Vidzemes līdz savai dzimtajai vietai, lai piedalītos vēlēšanās, aizņēma piecas stundas. Un galā vilšanās. Kāpēc? Izrādās, ka paziņa tieši pirms vēlēšanām kārtoja dokumentus uzvārda maiņai un viņa pat neiedomājās, ka tas varētu radīt problēmas.

Nolēmu ieskatīties normatīvajos aktos, lai izprastu, kāpēc tā notika.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 7. panta ceturtā daļa nosaka, ka ar brīdi, kad stājas spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu, personas vārds vai uzvārds ir mainīts. Šī likuma 11. panta pirmā daļa nosaka, ka, pamatojoties uz spēkā stājušos lēmumu par atļauju mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu, nodaļa Civilstāvokļa aktu likumā noteiktajā kārtībā septiņu dienu laikā papildina civilstāvokļa aktu reģistrus un civilstāvokļa aktu reģistru otros eksemplārus.

Konkrētajā gadījumā lēmums par uzvārda maiņu tika pieņemts 11. maijā, tas nozīmē, ka 18. maijā civilstāvokļa aktu reģistrs jau bija papildināts un personai uzvārds nomainīts.  

Savukārt Vēlētāju reģistra likuma 16. panta pirmā daļa nosaka, ka pārvalde 15 dienas pirms vēlēšanām saskaņā ar Reģistrā esošo informāciju izveido vēlētāju sarakstus. Tātad, 2017. gada pašvaldību vēlēšanu saraksti tika sagatavoti 19. maijā.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 10. pants paredz personai 30 dienu laikā pēc tam, kas stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu, iesniegt šo lēmumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, un tas nozīmē, ka dokumentus pases maiņai jāiesniedz ne vēlāk kā 11. jūnijā.

Visas iestādes savus uzdevumus ir pildījušas likumā noteiktā kārtībā, un arī mana paziņa neko nav pārkāpusi, bet pie vēlēšanām ar pasi un lēmumu par uzvārda maiņu, netika pielaista. Notika zvanīšanās, bet tomēr, nekā...

Kur ir problēma?

Likumi mums esot labi, bet varbūt tie vēlēšanu dienā savstarpēji nedraudzējas? Taču varbūt tā nav nedraudzēšanās, bet gan vēlēšanu komisiju neinformētība, ja pēc vēlēšanām, sazinoties ar Centrālās vēlēšanu komisijas juristiem, noskaidrojās, ka tā nebija problēma, kuru nevarētu atrisināt uz vietas.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
?
9. Jūnijs 2017 / 14:26
1
ATBILDĒT
Kā to varēja atrisināt uz vietas?
Max Headroom > ?
10. Jūnijs 2017 / 10:30
0
ATBILDĒT
Vai tad cilvēkus, pilsoņus Latvijā primāri neidentificē pēc to personas koda?
JAUNĀKĀS ESEJAS
BIBLIOTĒKA
CITAS ŠĪ AUTORA ESEJAS
 
RAKSTI ESEJU
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties